Matematik
Fortolkning af funktionsopgave
17. maj 2005 af
Veeand (Slettet)
Goddag.
v= 0,211*ln(h)+0,801
v = vandhastighed, h=højde over flodbund.
Jeg har beregnet v(6,4)=1,19
Jeg har beregnet v=0,9; = 1,6
To målere er anbragt i floden, således at den ene er dobbelt så højt over bunden som den anden.
Beregn forskellen mellem vandhastigheden ved de to målere.
Hvad er fremgangsmåden?
v= 0,211*ln(h)+0,801
v = vandhastighed, h=højde over flodbund.
Jeg har beregnet v(6,4)=1,19
Jeg har beregnet v=0,9; = 1,6
To målere er anbragt i floden, således at den ene er dobbelt så højt over bunden som den anden.
Beregn forskellen mellem vandhastigheden ved de to målere.
Hvad er fremgangsmåden?
Svar #1
17. maj 2005 af JulieJense (Slettet)
Sæt selv dine højder. Definer f.eks.
h1 = 2meter
Så må h2 = 2*h1 = 4meter
Du udregner nu de to vandhastigheder, og kan derudfra se forskellen.
h1 = 2meter
Så må h2 = 2*h1 = 4meter
Du udregner nu de to vandhastigheder, og kan derudfra se forskellen.
Svar #3
17. maj 2005 af JulieJense (Slettet)
Nej, nej. Du kan ikke sætte udtrykkene lig hinanden. De beregnes seperat:
v(h1) = 0,211*ln(2)+0,801 = 0,9473
v(h2) = 0,211*ln(4)+0,801 = 1,0935
Du skulle så beregne forskellen mellem vandhastigheden ved de to målere:
v(h2) - v(h1) = 0,1463
Eller, hvis du vil have det i procent:
((v(h2) - v(h1))/v(h2)) * 100% = 13,4%
v(h1) = 0,211*ln(2)+0,801 = 0,9473
v(h2) = 0,211*ln(4)+0,801 = 1,0935
Du skulle så beregne forskellen mellem vandhastigheden ved de to målere:
v(h2) - v(h1) = 0,1463
Eller, hvis du vil have det i procent:
((v(h2) - v(h1))/v(h2)) * 100% = 13,4%
Svar #4
17. maj 2005 af Waterhouse (Slettet)
#3: Hvis man bruger den metode, skal man så, ifølge min matematiklærer, argumentere for, at forskellen _altid_ vil være 13,4%, og det ikke bare kommer sig af at man nu har valgt højderne 2 og 4 (tog vi f.eks. en parabel ville stigningen ikke være den samme alt efter hvor vi kiggede).
Det kan så enten gøres ved at skrive lidt om logaritmefunktioner og komme med argumenter, vælge et par højder mere, eller i stedet for f.eks. 2 og 4 sætte h og 2h ind, og så reducere:
f(2h)-f(h)
<=>
(0,211*ln(2h)+0,801)-(0,211*ln(h)+0,801)
<=>
0,211*ln(2h)-0,211*ln(h)
<=>
0,211*(ln(2h)-ln(h))
<=>
0,211*ln(2h/h)
<=>
0,211*ln(2)
...hvilket også giver omkring 0,1463.
Det kan så enten gøres ved at skrive lidt om logaritmefunktioner og komme med argumenter, vælge et par højder mere, eller i stedet for f.eks. 2 og 4 sætte h og 2h ind, og så reducere:
f(2h)-f(h)
<=>
(0,211*ln(2h)+0,801)-(0,211*ln(h)+0,801)
<=>
0,211*ln(2h)-0,211*ln(h)
<=>
0,211*(ln(2h)-ln(h))
<=>
0,211*ln(2h/h)
<=>
0,211*ln(2)
...hvilket også giver omkring 0,1463.
Skriv et svar til: Fortolkning af funktionsopgave
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
