Kemi

Opløselighed af CaSO4 i Na2SO4

13. april 2011 af JonLar (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan skal reaktionsskemaet se ud, er nedenstående rigtig?

CaSO4(s) + Na2SO4(aq) -> Ca(SO4)22-(aq) + 2Na+


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. april 2011 af lasols (Slettet)

Nej

CaSO4(s) + Na2SO4(aq) -> Ca2+ SO42- + 2Na+


Svar #2
13. april 2011 af JonLar (Slettet)

Okay, tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. april 2011 af lasols (Slettet)

begge stoffer går jo i opløsning  til gengæld vil opløseligheden af CaSO4 falde når man opløser det i natriumsulfat, da der allerede er sulfat til stede


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. april 2011 af mathon

                   opløselighedsproduktet for
                   CaSO4 er
                                          Kop = 6,1·10-5 M2

i en c-molær opløsning af Na2SO4 er [SO42- ] = c.
Når der tilsættes en mindre mængde CaSO4, ændres
koncentrationen af SO42- ikke nævneværdigt,
hvorfor der i det følgende ses bort fra denne infinitesimale ændring:

i blandingen er
                                      [Ca2+c = 6,1·10-5 M2

                                      [Ca2+ ] = (6,1·10-5 M2)/c      lig med opløseligheden af
                                                                                  CaSO4 i Na2SO4




 


Svar #5
13. april 2011 af JonLar (Slettet)

Er ikke helt med på, hvorfor [Ca+] er lig med opløseligheden


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. april 2011 af mathon

                    hvis  [Ca2+] = s
er
                    [CaSO4] = s       da
                                                             CaSO4 (aq)   --->   Ca2+ (aq)  +  SO42-(aq)
                                                                  s                        s                  s


Svar #7
13. april 2011 af JonLar (Slettet)

Opgaven lyder at jeg skal bestemme opløseligheden af CaSO4 i 0,15 M Na2SO4.

Så skal jeg vel beregne en opløselighede?


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. april 2011 af mathon

genlæs #4


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. april 2011 af mathon

                                     [Ca2+ ] = (6,1·10-5 ) (mol/L)2) / (0,15 mol/L) = 4,07·10-4 mol/L

                                     opløseligheden af CaSO4 i 0,15 M Na2SO4 er 4,07·10-4 mol/L


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. april 2011 af mathon

dvs

   m/V = (n/V)·M = (4,07·10-4 mol/L)·(136,14 g/mol) ≈ 0,0554 g/L = 0,00554 g/(100 mL) = 5,54 mg pr 100 mL


Brugbart svar (0)

Svar #11
01. maj 2011 af omarion2410 (Slettet)

 Nej, reaktionsskemaet ser således ud:

CaSO4(s) + Na2SO4(aq) -> Ca2+ + 2SO42- + 2Na+


Skriv et svar til: Opløselighed af CaSO4 i Na2SO4

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.