Fysik

Fysik A - Målspark

15. april 2011 af MathiasPedersen (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Under en fodboldkamp diskuterer to tilskuere, hvilken fart fodbolden opnår ved
et målspark. De beslutter at vurdere denne fart ved det næste målspark. Den
ene tilskuer måler, at der går 2,9 s, fra fodbolden forlader målmandens fod, til
fodbolden igen rammer jorden. Den anden tilskuer bestemmer den vandrette
afstand mellem fodboldens startsted og nedslagssted til 60 m.


a) Beregn fodboldens middelhastighed i vandret retning

Man kan få en mere nøjagtig værdi for den søgte begyndelsesfart ved også at tage hensyn til fodboldens bevægelse i lodret retning.


b) Bestem en mere nøjagtig værdi for fodboldens begyndelsesfart. Man kan se bort fra luftmodstanden.

Jeg har problemer med opgave b). Ved ikke helt hvordan jeg skal gribe opgaven an. Er der måske en venlig sjæl som kan hjælpe mig :(


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. april 2011 af peter lind

I lodret retning følger fodbolden bevægelsesligningen v = v0y -g*t hvor v0y er begyndelseshastigheden i lodret retning


Svar #2
15. april 2011 af MathiasPedersen (Slettet)

 Hvordan finder jeg så frem til t og v? Man skal jo forestille sig at bolden bevæger sig som i et skråt kast med en elevationsvinkel.


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. april 2011 af peter lind

Det er det du skal gå ud fra. Du har en lodret bevægelse, der er styret af begyndelseshastigheden og tyngdeaccelerationen. Når den når jorden igen efter de 2,9 s har den samme hastighed som ved starten. Det følger af energibevarelsen.


Svar #4
15. april 2011 af MathiasPedersen (Slettet)

Hvordan kommer udregningerne til at lyde? Hvordan finder jeg præcis hastigheden ved jorden igen? Jeg kender jo ikke rigtig højden af fodboldens toppunkt. Hvilke formler skal jeg derfor tage i brug?


Svar #5
15. april 2011 af MathiasPedersen (Slettet)

Skal man tage udgangspunkt i at fodbolden er 1,45 sekunder om at nå toppunktet?


Brugbart svar (1)

Svar #6
16. april 2011 af peter lind

Hastigheden ved jorden er den samme som da fodbolden startede altså v0. Det følger af energibevarelse. Se iøvrigt under det skrå kast i din bog. Du kan godt gå ud fra at fodbolden tager 1,45 s om at nå toppunktet. Du kan også tage udgangspunkt i at når der er gået 2,9 s er bolden tilbage til udgangspunktet med samme fart. NB der er en fejl i #3 hastighed skal ændres til fart


Svar #7
16. april 2011 af MathiasPedersen (Slettet)

Vil det så sige at man kan lave beregningen

0 = -9,82*1,45+v0 ⇒ v0 = 14,24 m/s

Dernæst bruges pythgoras

v = √(14,24^2+20,7^2) = 25,13 m/s

Er det rigtigt? Var det sådan du mente?


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. april 2011 af peter lind

ja


Svar #9
16. april 2011 af MathiasPedersen (Slettet)

 Mange tak Peter.


Skriv et svar til: Fysik A - Målspark

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.