Matematik

Iklædte ligninger

19. april 2011 af Nikolaj1989 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej jeg har et problem med løsning af iklædte ligninger

Jeg har denne tekst( Far og mor og deres søn søren er tilsammen 84 år

Far er 4 år ældre end mor og 5 gange så gammel som som Søren. Hvor gammel er far, mor og søren

Jeg laver den første sætning (f+m+s=84) der efter kan jeg uddrage (F=s•5) (M=f-4) (S=F÷5)

så sætter jeg min ligning op så den kommer til og lyde F+(f-4)+F/5)=84

Der efter er jeg i tvivl om hvad jeg gør når x stå som tælleren i brøken . Ved fra facit listen at faren er 40 man kan ikke få min udregning til og give dette resultat . Håber nogen kan hjælpe mig.


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. april 2011 af NejTilSvampe

(I): F = 5S

(II) M = F-4 = 5S - 4

(III) F+M+S = 84

(III) 5S + M + S = M + 6S = 84

(III) 5S - 4 + 6S = 84

(III) 11S -4 = 84

(III) 11S = 88 => S = 8

fortsæt selv =)


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

f = s*5 og s = f/5 er konsekvenser af hinanden og kan derfor ikke opskrives som 2 forskellige ligninger.

Du kan ud fra det du får at vide opstille 3 forskellige ligninger med 3 ubekendte:

f+m+s = 84

f = m+4

s = f/5

Herfra indsættes f = m+4 i nederste ligning. Dvs:

s = f/5 = (m+4)/5

Dermed kan vi i øverste ligning indsætte:

84 = (m+4)+m+(m+4)/5 =m+4+m + (m+4)/5 | gang med 5

420 = 5m + 20 + 5m + m + 4 <=> 396 = 11m <=> m = 36

Moderen er dermed 36 år gammel. Beregn selv resten.


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#0

Din ligning F+(F-4)+(F/5)=84 er korrekt. Hæv parenteserne og isoler F:

F + F-4 + F/5 = 84

2F + F/5 = 88

(11/5)·F = 88

F = 88·5/11 = 40


Svar #4
19. april 2011 af Nikolaj1989 (Slettet)

Mange tak for de svar. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. april 2011 af NejTilSvampe

hahaha morsomt xD #1 , #2 og #3 løser hhv. for far, mor og søn på hver vores måde xD

Det viser bare at denne type opgaver kan løses på massere forskellige måder =)


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. april 2011 af mette48 (Slettet)

Du kan da godt få en mulighed til.

Far og mor og deres søn søren er tilsammen 84 år

Far er 4 år ældre end mor og 5 gange så gammel som som Søren. Hvor gammel er far, mor og søren

sørens alder sættes til x

far er så 5x år

mor er 5x-4

ialt x+5x+5x-4=84

11x=88

x=8

søren er 8 år, far er 5*8 år=40 år og mor er 5*8-4=36 år

Man behøver ikke bruge en masse variable og flere ligninger


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

#6

Hvad er forskellen på om du kalder sønnen for x eller s? Og om du skriver det på ligningsform eller skriftsprog? :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. april 2011 af NejTilSvampe

#6 - det var ikke så meget det jeg fandt morsomt, mere at vi hver især valgte at løse for de forskellige personer, og dermed uden at det var hensigten, forære #0 hele svaret =)


Svar #9
20. april 2011 af Nikolaj1989 (Slettet)

Takker for hjælpen . Er ikke lige den skarpeste til matematik . .


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Du skriver "Man behøver ikke bruge en masse variable og flere ligninger", men i virkeligheden opererer du jo selv med tre variable og tre ligninger. Du har blot skrevet dem i ord og opererer med dem i hovedet, indtil du substituerer dem ind i den ene af ligningerne. Det er stadig præcis samme fremgangsmåde som i de øvrige forslag, blot mindre matematisk.


Skriv et svar til: Iklædte ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.