Kemi

HJÆLP DET HASTER!!!

20. april 2011 af REZAH (Slettet)

 hej derude. Jeg håber virkelig at der er nogen der kan hjælpe mig med følgende: 

Jeg skal beregne mængden af ascorbinsyre i en juice udefra det tilsatte rumfang KIO_3

Jeg har lavet følgende:


Jeg brugte 50 mL fabriksfremstillede juice og hældte det over i en 250 mL konisk kolbe. Til denne tilsatte jeg 1,026 g KI, 5 mL 1 M HCl-opløsning og 5 mL 0,2 % stivelsesopløsning. Jeg titrerede hermed opløsningen med en 0,010 M KIO_3-opløsning. Opløsningen blev blå ved 6,6 mL 0,010M KIO_3. 

Hvis jeg skal beregne mængden af C-vitamin i juicen. Hvad for en formel kan jeg bruge? 

Jeg tænker på at bruge denne formel hvor jeg først finder stofmængden for C-vitamin:

n=c*V men jeg ved ikke hvad der skal på de forskellige pladser. Fx ved volumen skal det være 50mL(juice)+6,6mL(KIO_3)+5mL(HCl)+5mL(Srivelse) eller hvad? 

og ved den c skal jeg indsætte 0,010 M(KIO_3) 

så hvis jeg har stofmængden burde jeg kunne beregne massen ved hjælp af denne formel: 

m=n*M(Ascorbinsyre)

Jeg håber virkelig at der er nogen der kan hjælpe mig. 


 


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Du kan passende lige skynde dig at ændre din overskrift til noget mere brugbart.


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Jeg går ud fra at de forskellige kemikalier der er tilsat, er tilsat som indikatorer.

Når du i en opgave som den her bliver bedt om at beregne koncentrationen af noget, så er det altid koncentrationen i første opløsning (juicen) du skal regne ud fra. Den juice du efterlader i kartonen har jo intet med opløsningen at gøre som sådan.

Man kan se det som at man ønsker at bestemme ascorbinsyre-indholdet i den tilbageværende mængde juice. Dette gør du ved at tage din prøve (de 50mL). Koncentrationen af ascorbinsyre i denne må svare til koncentrationen af ascorbinsyre i den tilbageværende juice.


Svar #3
20. april 2011 af REZAH (Slettet)

Jeg tror ikke at jeg er helt med på det du forklarer. Kunne du evt. forklarer det med formel, fordi jeg ved ikke hvordan jeg skal beregne den. 

1000 tak for på forhånd. 


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

På dansk: Du er på rette spor. Brug volumen af juice og kun volumen af juice.


Svar #5
20. april 2011 af REZAH (Slettet)

 Okay. :) mange tak 


Svar #6
20. april 2011 af REZAH (Slettet)

Kan det her passe??? 

 Først beregner jeg stofmængden af c-vitamin ved hjælp af volumen og koncentrationen. Her bruger jeg koncentrationen af KIO_3.

n(C-vitamin)=V(juice)*c(KIO_3) => n(C-vitamin)=0,050 L*0,010 M= 0,0005 mol

Da jeg nu har stofmængden kan jeg beregne mængden af C-vitamin i juicen:

m(C-vitamin)=n(C-vitamin)*M(C-vitamin) => m(C-vitamin)=0,0005 mol*176,12 g/mol=0,08806 g.

Hvis vi skal sammenligne det med varedeklarationen har vi pr. 100 g appelsinjuice, som er det samme som 100 mL 0,394 g C-vitamin. Dvs. at pr. 50 mL har vi 0,394/2=0,197 g C-vitamin.
I denne forsøg fik jeg 0,08806 g C-vitamin pr. 50 mL appelsinjuice.
Jeg beregner afvigelsen for at se forskellen mellem tabelværdien(varedeklarationen) og min målte C-vitamin.
(0,08806-0,197)/0,197*100 %=-55,29 %.
Jeg får et negativt værdi, dette er fordi min fundne værdi er mindre en tabelværdien.
Jeg kan se udefra mit resultat at jeg ikke har fået det mængde C-vitamin i appelsinjuicen som der burde være.

Hvad skal jeg så bruge volumen af KIO_3 til ? skal den slet ikke med? Jeg brugte nemlig 6,6 mL af dem for at jeg fik ækvivalenspunktet. 


Brugbart svar (1)

Svar #7
20. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Altså som jeg ser det så har du en opløsning med saltsyre, noget iod, noget kalium, noget stivelse og noget appelsin-juice. Noget af det er tydeligvis tilsat som indikator, men hvilket af det og hvordan det hænger sammen kan jeg ikke fortælle dig. Det må stå i din teori-del et sted.

Så vidt jeg kan se mig frem til, så reagerer I-atomerne med ascorbinsyre, indtil der ikke længere er mere af dette frit i opløsningen. Derpå begynder de at reagere med stivelsesmolekylerne, hvormed du får den blå farve frem (iod + stivelse = blå). Dermed må v(KIO3) skulle bruges til at beregne den tilsatte stofmængde af KIO3, som så igen (ud fra et reaktionsskema) kan bruges til at bestemme, hvor meget ascorbinsyre der var i opløsningen. Derefter kan koncentrationen af ascorbinsyre bestemmes.


Skriv et svar til: HJÆLP DET HASTER!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.