Matematik

Tegn grafen, og bestem monotoni forholdene

26. april 2011 af princethon (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa jeg søger hjælp til, hvordan man udregner denne i TI interactive:

Der er givet en funktion f(x)=ln(x)-x
Tegn grafen, og bestem monotoni forholdene.


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2011 af TorbenA (Slettet)

Jeg har kun en TI-84; men der taster man forskriften ind i Y= og trykker Graph.

Hvorfor differentierer du den ikke bare og finder fortegn?

f '(x) = 1/x - 1

Husk definitionsmængde.


Svar #2
28. april 2011 af princethon (Slettet)

Jeg forstår stadigvæk ikke hvordan man finder monotoni forholdene


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. april 2011 af TorbenA (Slettet)

Okay, men funktionen f er voksende, hvis f ' er positiv, og aftagende, hvis f ' er negativ. Hvis f ' er nul, har f enten max, min eller vandret vendetangent.

Det er derfor, du skal differentiere f.

Du får et glimrende overblik over fortegnene for f ', hvis du laver en talakse, hvor du afsætter nulpunkterne for f '. Den kan jo kun skifte fortegn på de to sider af et nulpunkt (eller et sted, hvor den ikke er defineret).

Du kan tegne en talakse for f neden under, hvor du skriver voksende, aftagende, max, min eller vandret vendetangent på passende steder. Dette viser monotoniforholdene, som jo siger, for hvilke x'er f er voksende, aftagende og har ekstrema.

Dette er en typisk opgave, som du kommer til at regne mange gange med forskellige funktioner.


Skriv et svar til: Tegn grafen, og bestem monotoni forholdene

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.