Matematik

Vektor og komposanter

28. april 2011 af KVKN (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa, jeg har fået en opgave, hvor jeg skal opløse en vektor (a) i to komposanter, som skal have samme retninger som to andre vektorer (b og c). 

Hvordan ved jeg hvilken størrelse disse komposanter skal have?

 

Svar #1
28. april 2011 af KVKN (Slettet)

 Skal måske nævnes, at jeg kender koordinaterne på alle vektorerne (som er stedvektorer)

 

Brugbart svar (0)

Svar #2
28. april 2011 af peter lind

Du kan stille det op som et ligningssystem i t ubekendte  a = k*b+l*c, med de 2 ubekendte k og l.

Alternativ kan du projektere a ned på retningen efter henholdsvis b og c. De 2 projektioner er de ønskede komposanter.


Svar #3
28. april 2011 af KVKN (Slettet)

 Tak - har valgt løsningen vha. ligningen.

Men har fået nogle mærkelige resultater.

vektor a = (4;4)

vektor b = (0;2)

vektor c = (1;8)

____________________

vektor a = k*vektor b + l*vektor c

(4;4) = k*(0;2) + l*(1;8) - dette da jeg skal finde vektor a's komposanter

4 = l (k*0 + l*1)

4 = 2k + 32 (k*2 + 4*8: dette da l = 4)

k = -28

kan du påpege min fejl??? for jeg synes det virker som et noget mærkværdigt resultat!

 

Brugbart svar (0)

Svar #4
28. april 2011 af peter lind

Vektorligningen er korrekt; men det følgende ser forkert ud. Ligningen for den første koordinat giver

4 =k*0 + l*1 hvilket godt nok giver l=4; men det er altså ikke den ligning, du skriver op.


Svar #5
28. april 2011 af KVKN (Slettet)

 ups - fik det selvfølgelig til -14, og ikke -28

 

Svar #6
28. april 2011 af KVKN (Slettet)

 men resultatet er korrekt? :)

 

Skriv et svar til: Vektor og komposanter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.