Matematik

skæring med y-akse (vektorfunktion)

30. april 2011 af vkcelik (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej folkens

I min matematikhjemmeopgave bliver jeg bedt om at bestemme kurvens skæringspunkter med y-aksen og desuden om at bestemme en ligning for tangenten til kurven for t = pi

Kurven er givet ved parameterfremstillingen:

r(t)={ x(t) , y(t) } = { 5*cos(0.5*t)+2*cos(2*t) , 5*sin(0.5*t)+2*sin(2*t) }

Håber nogen kan hjælpe

På forhånd tak


Brugbart svar (2)

Svar #1
30. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

Skæringspunkterne med y-aksen har alle den egenskab, at deres x-koordinat er lig med 0. For at finde skæringspunkterne med y-aksen, skal man derfor løse ligningen

x(t) = 0 , dvs

5·cos(t/2) + 2·cos(2t) = 0

Benyt her, at cos(2t) = 2·cos(t)2 -1 , så vi får

5·cos(t/2) + 4·cos(t)2 - 2 = 0

Benyt igen, at cos(t) = 2·cos(t/2)2 -1 , så

5·cos(t/2) +4·(4cos(t/2)4 + 1 - 4cos(t/2)2) -2 = 0 , dvs

16·cos(t/2)4 -16·cos(t/2)2 + 5·cos(t/2) +2 = 0 ,

der er en 4.-gradsligning i cos(t/2) med de to reelle rødder

cos(t/2) = -0,23416071643002817 og cos(t/2) = -1,0870570277637115

For at finde ligningen for tangenten til kurven for t = π , bemærkes, at tangenten går gennem punktet med stedvektoren r(π) og den har retningsvektoren r'(π) = (x'(π) , y'(π)) .


Skriv et svar til: skæring med y-akse (vektorfunktion)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.