Fysik

Elektrisk energioverføring

18. maj 2005 af Kim Svenningsen (Slettet)
I dette emne er det godt at kende begrænsningens kunst. Det har dog ikke afholdt folk fra at skrive tykke bøger om emnet.
Sædvanligvis vil man begynde med statisk elektricitet. Hvis I har tæpper på gulvet eller pelsen fra en død gnaver, kan der indledningsvist godt spindes en ende over det. Det kan dog ikke anbefales at dvæle for længe ved disse indledende manøvrer. Det er næppe det, læreren vil høre noget om.
En meget god ide er at få styr på begreber og definitioner. Betingelsen er tilstedeværelsen af en spændingsforskel og et medium, hvori elektriciteten kan udbrede sig. Det kune i princippet være en guld- og en sølvtand i en mund, men det kan jo være svært at koble måleudstyr på, aflæse og sige noget fornuftigt samtidigt. Til en begyndelse kunne man sende 6 volt jævnstrøm gennem en spole med en modstand på 4 ohm. Husk at tage højde for modstanden i ledningerne. Hvis der et multimeter til rådighed, er det en smal sag at måle modstanden i kredsløbet ret præcist. Herefter kommer Ohms lov på banen.
Det kan være ret interessant at undersøge, hvorvidt Volta, Ampere og Ohm har arbejdet sammen. Det lader sig lettest praktisere via nettet.
U = RI.
Men hvad betyder bogstaverne?
U er spændingfaldet, målt i volt, egentlig tabet i potentiel elektrisk energi pr. ladningsenhed.
R er modstanden i kredsløbet målt i ohm. Dette er en empirisk størrelse, der afhænger af materialet, længden og tværsnitsarealet af ledningen. Det kostede omtrent Ohm stillingen som lærer, da han første gang offentliggjorde sin opdagelse.
I er strømstyrken målt i ampere, egentligt et mål for den ladningsmængde, der pr. sekund passerer gennem et tilfældigt sted i kredsløbet.
Et godt eksamenstrick er at afbilde sammenhængende værdier af U og I et koordinatsystem. Hvis det gøres rigtigt, vil hældningen for den rette linje angive modstandens størrelse.
Sammenlign U = RI og y = ax.
Skru pænt op for strømmen og man vil da opdage, at den elektriske energi omdannes til varme. Det kan lugte ret slemt, men formålet med det hele var jo også at vise noget om elektrisk energioverføring. Hvis man ikke vil brænde komponenter af, kan man jo altid indskyde en pære i kredsløbet. I denne sammenhæng er det vigtigt at erindre sig de grundlæggende principper for serie- og parallelforbindelse af modstande. Det er heller ikke ligegyldigt, når man skal tilslutte hhv. volt- og amperemeter. Voltmeteret skal parallelforbindes, amperemeteret skal serieforbindes. Prøv at måle modstanden i de to apparater, og du vil vide hvorfor.
Ved beregning af den samlede modstand i en serieforbindelse adderes modstandene, ved beregning af den samlede modstand i en parallelforbindelse er den reciprokke værdi af den samlede modstand summen af de reciprokke værdier af de parallelle modstande.
Et eksempel: 3 modstande på hhv. 1 ohm, 2 ohm og 3 ohm serieforbindes. Den samlede modstand bliver 6 ohm. Hvorfor?
Når de parallelforbindes bliver den samlede modstand 6/11 ohm. Hvorfor?
Et god tommelfingerregel er, at den samlede modstand i en parallelforbindelse er mindre end den mindste modstand.
Man kan mindske modstanden i et kredsløb ved at indskyde en ny modstand parallelt med de øvrige. Det ser lidt sært ud første gang.
En fjerde størrelse, der er nyttig i beregninger på elektrisk energioverføring, er effekt, der betegnes med bogstavet P og måles i enheden watt.
Effekten er produktet af spændingsforskel og strømstyrke.
P = UI.
På mange apparater er angivet et effektforbrug. Er de tilsluttet 230 volt, er det en smal sag at beregne strømstyrken. Det kan være ganske praktisk at regne lidt på forhånd, så skal man ikke skifte sikringer så tit.
Effekt gange tid giver energi, der forkortes til E og måles i joule.
Pt = E.
Således skulle du være i stand til at måle og regne på jævnstrømskredsløb.
Men din lærer vil nok gerne høre lidt om vekselstrøm. Her i landet skifter strømmen retning 100 gange i sekundet, svarende til 50 strømstød i hver retning. Man siger, at frekvensen er 50 Hertz. Hvis du skal barberes i USA, skal du tage højde for, at frekvensen er 60 Hz. Det gælder dog kun, hvis du benytter en elektrisk barbermaskine. Med en skraber er det lige meget.
Danskeren H. C. Ørsted opdagede ud i egen og andres indbildning elektromagnetismen i 1820. I virkeligheden havde han været på sporet i 20 år, men det er en ganske anden historie. Hvis du har en gammel lærer eller gammel fysikbog eller begge dele, vil du have hørt eller læst om højrehåndsreglen, incl. tommel- og lillefingerregel. Disse er ganske gode hukommelsestekniske fif, men er forladt i nyere fremstillinger. de bygger på en forladt forestilling om, at jævnstrøm bevæger sig fra den positive pol til den negative. Nu ved man, at de negative elektroner strømmer i modsat retning. Det kan også være, at man har tagethensyn til at 7 procent af alle drenge er venstrehåndede.
Faraday opdagede induktionen i 1835. Det er tilsyneladende blot elektromagnetismen vendt på hovedet. Hvor en strømførende ledning kunne påvirke en magnetnål og vice versa, er der her tale om, at en bevæget magnet inducerer en elektromotorisk kraft, en spændingsforskel i en elektrisk leder af passende beskaffenhed, typisk en spole.
Du vil nok have lært, at den inducerede elektromotoriske kraft afhænger af magnetens styke, spolens vindingstal og hastighedes, hvormed magneten bevæges. Det er ganske fint. Det kan selvfølgelig også udtrykkes meget matematisk formelt med græske bogstaver, men det lader vi ligge.
Transformatorsætningen udtrykker sammenhængen mellem volt, ampere og vindingstal. Volt og vindingstal er proportionale, mens ampere og vindingstal er omvendt proportionale.
Den første sammenhæng er helt empirisk erfaringsbaseret. Den anden baserer sig på sætningen om energiens bevarelse i et lukket system.
Hvis transformatoren er fuldstændig tabsfri, vil den elektriske energi i primærspolen blive overført fuldstændigt til sekundærspolen. Da tiden er den samme i begge spoler, er effekten det ogå. Hvorfor?
Er primærspændingen dobbelt så stor som sekundærspændingen, vil sekundærstømstyrken være dobbelt så stor som primærstrømstyrken.
I princippet gælder dette kun for helt tabsfrie og ubelastede transformatorer. I virkelighedens praktiske verden vil man kunne påvise effekttab, og det er heller ikke uproblematisk at tilslutte måleudstyr til en transformator. Prøv det og bliv forbavset. Man beytter ikke ustraffet Ohms lov i forbindelse med vekselstrøm. Det skyldes, at der i vekselstrømskredsløb indgår aktive koponenter, det være sig spoler og kapacitorer. Med anvendelse af Pythagoras' læresætning og noget trigonometri kan det lade sig gøre at udregne en såkaldt vekselstrømsmodstand, kaldet impedans. Men det underviser man vist ikke meget i længere.

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. maj 2005 af Franky (Slettet)

Øhhh TUSINDTAK DET KAN JEG BRUGE JEG SKAL NEMLIG OP I DET HER PÅ MANDAG...

Svar #2
18. maj 2005 af Kim Svenningsen (Slettet)

Fint, Franky. Hurtigt set. Lad nu være med at gøre din lærer helt forvirret.
Han vil sandsynligvis forvente at du reproducerer lærebogens tekst. Hvis du har kommentarer eller spørgsmål, må du endelig melde tilbage. Jeg er bortrejst i weekenden.

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. maj 2005 af Malfoy (Slettet)

Det er flot skrevet TAK, men jeg er folkeskoleelev og derfor ikke den bedste jeg syntes at det er lidt kompliceret at forstå vil du ikke prøve at skrive det med "børnesprog"?

Er det sådan at du kan hjælpe mig med noget med Dance of The Planets?
Du kan vel astronimi som jeg læser?

Svar #4
18. maj 2005 af Kim Svenningsen (Slettet)

Jeg kender ikke programmet, men kan hurtigt levere noget angående Keplers love, Titius-Bodes lov, sorte huller, Hertzsprung-Russell-diagrammet, universets alder, Roche-grænser, Hubble-konstanten og rødforskydning. Skriv nærmere, hvis noget har interesse.

Brugbart svar (0)

Svar #5
19. maj 2005 af Malfoy (Slettet)

Hey...
Jeg kunne godt tænkemig at du ville være sød at fortælle lidt om:

Keplers love, universets alder og sortehuller.

Brugbart svar (0)

Svar #6
19. maj 2005 af Malfoy (Slettet)

Er du rejst`?

Svar #7
24. maj 2005 af Kim Svenningsen (Slettet)

Det kan være, jeg har forpasset tiden, men lærere har også eksamenskuller og usunde interesser. Elleve eksamener. Kan du stikke den?
Du får lidt oplysninger alligevel.
Keplers love findes der tre af.
Han formulerede dem på basis af Tycho Brahes optegnelser. Tycho var interesseret i at levere ammunition til bibeholdelse af et geocentrisk verdensbillede med jorden i centrum, men døde af en sprængt blære (eller var det kviksølvforgiftning) i 1601. Hvis Tycho og paven havde haft en computer, ville det måske have kunnet lade sig gøre at opstille en matematisk meget kompliceret model, der kunne bringe overensstemmelse mellem data og teori, men det havde de jo ikke.
Keplers 3 love lyder som følger:
1. Planterne bevæger sig i ellipseformede baner med solen i det ene brændpunkt.
Ligningen for en ellipse med centrum i (0,0) er:
(x/a)^2+(y/b)^2 = 1, a og b er længderne af de halve akser, svarende til radius i en cirkel.
Hvis du har et graftegningsprogram, er det meget sjovt at eksperimentere lidt med denne formel ved at indsætte forskellige værdier for a og b og genfinde dem på en tegning.
2. Betragter man en planets bevægelser i 2 lige store tidsrum, vil arealerne af de 2 trekanter, der bestemmes af solen og planetens start- og slutposition være lige store.
3. T^2/a^3 = K.
T er planetens omløbstid om solen, a er dens afstand til solen, det skulle egentlig være den halve storakse i den ellipseformede bane.
K vil da antage samme værdi for planeterne i vort solsystem. Med et regneark og en tabel med data for solsystemets planeter, vil du let kunne beregne Keplers konstant.
Keplers love er nogle af de mest langtidsholdbare "covering laws" i astronomien. Han kunne ikke selv bevise dem, det skulle der en Newton til, men Keplers love kan udledes som specialtilfælde af Newtons gravitationslov, som er anderledes end den udgave, der optræder i skolebøger. Det er en såkaldt Newton-light, som du nok kender:
F = mg.
F er tyngdekraften, m er massen og g er tyngdeaccelerationen.
Newton-heavy-udgaven ser sådan ud:
F = GmM/r^2.
F er stadig tyngdekraften, G er gravitationskonstanten, m er den ene masse, M er den anden masse, r er afstanden mellem deres massemidtpunkter.
Tæt ved jordoverfladen er g = GM/r^2. Her er M massen af jorden.
Du kan hurtigt udbygge med rumfangsberegninger. Enten ved at benytte fomlen for rumfanget af en kugle: 4/3*pi*r^3. Her kan du udnytte, at ækvatorradius kan bruges to gange og polradius en gang.
Lidt nemmere er det at beregne rumfanget som m/rho. m er planetens masse, rho er massefylden.
Du skulle gerne få omtrent samme værdier med begge metoder.
Universets alder bestemte man oprindeligt ved at slå op i den hellige skrift og regne fremad. Her var danskeren Christen Longomontanus ret aktiv. Resultatet blev ca. 6000 år. Metoden er ikke anerkendt i dag, men nok kendt.
Ved at undersøge henfaldsrækker for de to radioaktive uranisotoper U-238 og U-235, begge findes i meteoritter og løse et ikke ubetydeligt antal ligninger, kan universets alder beregnes til 4,6 mia. år. Metoden fortæller nok mere om, hvor gamle meteoritterne er, og baserer sig på flere forenklende antagelser: En meteor er et lukket system over for transport af bly og uran. Uran ender nemlig med at blive til bly, nærmere bestemt Pb-206 og Pb-207, hvis man er tålmodig nok. Alle meteorer er lige gamle. De oprindelige blyisotopforhold er ens for alle meteorer.
Hvis man kan affinde sig med det, så er det jo helt fint, men jeg synes nok, det er nogle grusomme forenklinger.
Big Bang-teorien eller der Urknall, som tyskerne kalder det, er oprindelig lanceret af en belgisk teolog og fysiker, Lemaître. Han fik senere pave Pius XII's blåstempling. Nu var skabelsen bevist.
Astronomerne benytter sig af størrelsen z, den såkaldte kosmologiske konstant. Hvis man betragter et brintspektrum i et laboratorium, vil man i det synlige område kunne se nogle karakteristiske sorte absorbtionslinjer. I en galakse på vej væk fra os, vil disse linjer være forskubbet mod den røde ende af spektret, man taler om rødforskydning.
z = (lambda' - lambda)/lambda.
Lambda er blot et græsk bogstav, der symboliserer bølgelængde, lambda' er den observerede bølgelængde, lambda er den bølgelængde, der kan måles i laboratoriet. Med lidt hjælp fra Einstein, er det muligt at beregne disse galaksers hastighed.
v = c*(z^2+2z)/(z^2+2z+2)
For kvasarer fås nu z-værdier omkring 6, svarende til hastigheder på 96% af lysets hastighed. Der er muligvis tale om et synsbedrag, hvor en nærmere galakse fungerer som samlelinse for lyset fra en fjern kvasar.
Hubblekonstanten, der i første omgang bogstaveligt talt var grebet ud af luften, beskriver sammenhængen mellem afstand og hastighed for en galakse. Firkantet fortalt bevæger en galakse sig hutigere, jo længere den er væk fra os.
v = Hr
Kombineres dette med almindelig fodgængerfysik,
v = r/t
får vi dette interessante resultat:
t = 1/H.
Det er i ramme alvor fortolket derhen, at universets alder er den reciprokke værdi af Hubbles konstant. Det eneste tilbageværende problem er nu at bestemme den nøjagtigt nok.
De sorte hullers teori baserer sig også på Newtons love og beregninger af den såkaldte escapehastighed, der er den hastighed, der er nødvendig for at slippe ud af et givet tyngdefelt.
I den sammenhæng beregnes en såkaldt Schwarzschildradius, ophavsmanden havde en krigspsykose.
Den højst opnåelige hastighed er lyshastigheden. 3*10^8 m/s.
Denne radius kan bestemmes som:
2Gm/c^2.
G er gravitationskonstanten, m er eksempelvis lærerens aktuelle kampvægt og c er lyshastigheden.
Man kan også på denne måde veje solen:
3m/M*1000.
Her er m stadig massen af den sammenpressede lærer,og M er solmassen.
Enhederne halter lidt her, men resultaterne er gode nok.

Brugbart svar (0)

Svar #8
13. juni 2010 af devasbror (Slettet)

 Hej, jeg skal op i fysik 9. klasse eksamen på tirsdag og jeg er ved at læse op på elektrisk energioverføring. Hvis det er sådan at jeg trækker emnet vil jeg gerne lave det eksamens trick som du skriver om, med at sammenligne værdier af U og I i et kordinatsystem, men jeg mangler et eksempel for at forstå det helt. og så skriver du noget om at sammenligne u=ri og Y=ax, hvad er y=ax? og hvordan skulle man kunne sammenligne dem? håber du kan hjælpe mig, 

MVH. André


Skriv et svar til: Elektrisk energioverføring

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.