Matematik

lineær ligning

02. maj 2011 af studerende20 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 To funktioner f og g er givet ved 

f(x)= 4x + 5 og g(x) = - 2x + 12 

a) bestem f(15) og løs ligningen g(x) = 16 

Hvordan er det nu man løser denne ligning, er det noget med at sætte det lig med hinanden eller sådan ? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. maj 2011 af NejTilSvampe

f(x) --> f(15)   du sætter 15 ind på x's plads.

f(15) = 4*15 + 5 = ??

g(x) = 16 -->  -2x + 12 = 16   løs ligningen mht. x.


Svar #2
02. maj 2011 af studerende20 (Slettet)

 Jeg har sat tallene ind, jeg kan se jeg lavede en fejl angående f(15) det er * f(5) 

f(5) = 4* 5 + 5 = 20 og g(16) = -2*16 + 12 = -20 

Hvad skal man så? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. maj 2011 af over9000 (Slettet)

f(15) => x = 15 i ligningen (som jo er 4*x+5) det betyder altså bare at du sætter 15 på x's plads.

hvis ligningen -2x+12 er lig med 16, betyder det jo at:

16=-2x+12

og da den generelle skriveform for en lineær funktion er:

y=ax+b

må y=16.

derfor skal du blot udregne x-værdien til denne y værdi, altså 16. :)

(det er ikke for at træde dig over tæerne #2, syntes bare at en forklaring der er lidt mere forklarende er passende)


Svar #4
02. maj 2011 af studerende20 (Slettet)

 altså ja y=ax+b 

Når jeg sætter 5 ind ligningen( 4x+5) giver det = 25 og når jeg sætter 16 ind i (-2 *16 + 12) = - 20 Hvad kan jeg så bruge det til :O 


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. maj 2011 af NejTilSvampe

#4 - det første er rigtigt.

f(5) = 25

Men g(x) = 16 , her skal du løse for X IKKE Y!!!!

g(x) = -2x + 12 = 16

træk 12 fra på begge sider

-2x = 4       fortsæt selv. FIND X IKKE Y !!!!


Svar #6
02. maj 2011 af studerende20 (Slettet)

 jamen .. hvis jeg skal finde x , så må det vel give ..  -2x=4    x = -2 

Men undskyld, det er lang tid siden jeg har regnet det her ud, vi løser normalt sådan noget via maple.. 

Jeg må derfor indrømme jeg nok er lidt forvirret.. Altså jeg har fundet Y = 25 :s ? 

                                                                                      


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. maj 2011 af over9000 (Slettet)

#6

jeg tager den helt fra toppen:

Der er to variable i en sådan forskrift. X og Y.

Y = a * x + b.

a og b er normaltvis definerede i denne type opgave.

hvis du får en x værdi skal du udregne y. Hvis du får en y værdi skal du udregne x.

16 = y, dvs. at du skal sætte ligningen lig med 16, ikke sætte 16 ind på x's plads ligesom du gjorde. I så fald ville du have udregnet en y-værdi for x=16. Det er ikke det du skal. Du skal udregne x-værdien, som sagt. Det betyder du skal flytte lidt på ligningen for at regne x.


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. maj 2011 af over9000 (Slettet)

det vil (umiddelbart?) sige, at:

 x= (y-b)/a


Svar #9
02. maj 2011 af studerende20 (Slettet)

 Jamen hvad er a og b så i denne sammenhæng? 

Altså jeg beregner X = 25 og Y =  g(x)= 16 
                                                        16 = -2x + 12 
                                                          16-12 = -2x 
                                                              4= -2x 
                                                              -2=x

Men hvad så jeg er forvirret :o 


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. maj 2011 af over9000 (Slettet)

Så har du løst begge opgaver, ja.

g(x)=16 giver x værdien -2.

f(5)=25 er svaret til den anden.

færdigt arbejde :)


Svar #11
02. maj 2011 af studerende20 (Slettet)

 oki :) tak.. 

Forresten hvis man skal bestemme koordinatsættet til skæringspunktet mellem graferne for de to funktioner, hvordan gør man det ? 


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. maj 2011 af over9000 (Slettet)

hvis du skal bestemme førstekordinaten skal du sætte dem lig hinanden og glemme y. Så skal du udregne x, det er førstekordinaten. Dernæst kan du isolere og udregne y.


Brugbart svar (0)

Svar #13
02. maj 2011 af over9000 (Slettet)

det vil i øvrigt give et svar omkring (1,16 ; 9,6).


Skriv et svar til: lineær ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.