Matematik

Finde de fire løsninger til ligningen

11. maj 2011 af MvBeier (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, jeg har problemer med at løse denne opgave.

opgaven er under "Powers and Roots" indenfor komplekse tal 

Man skal finde de fire løsninger til ligningen

z^4-2z^2+4=0

Jeg ved at jeg skal bruge DeMoivre's Theorem som i de foregående opgaver, men ved ikke hvordan jeg skal gribe opgaven an...

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. maj 2011 af peter lind

Sæt y = z2 Det giver en andengradsligning. Den almindelige metode til løsningen dur også her. Du kommer bare ikke

 ud for at der ingen løsninger er.


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. maj 2011 af mette48 (Slettet)

z^4-2z^2+4=0 omskrives til

x2-2x+4=0        hvor x=z2

(x-2)(x+2)=0

x=2  v x=-2

z2=2  v  z2=-2

z=√2 v z=-√2 v z=i√2 v z=-i√2


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er ikke korrekt, at x2 -2x + 4 = (x-2)(x+2) , da det sidste udtryk jo er lig med x2 -4 (kvadratsætning).

Derimod gælder der

z4 -2z2 +4 = (z2 -(√6)z +2)(z2 +(√6)z +2) = 0 ⇒ z2 -(√6)z +2 = 0 ∨ z2 +(√6)z +2 = 0 ⇒

              z = (-(√6)±i√2)/2 ∨ z = ((√6)±i√2)/2


Svar #4
12. maj 2011 af MvBeier (Slettet)

 Tak for svarene

men #3

hvordan har du udledt den kvadratsætning? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvad mener du? Jeg har ikke udledt nogen kvadratsætning. Jeg gør opmærksom på, at svaret i #2 ikke er korrekt, idet (x-2)(x+2) = x2 -22 = x2 -4 og ikke er lig med x2 -2x +4 som påstået i #2, idet der her henvises til den kendte kvadratsætning, at (a-b)(a+b) = a2 -b2 .


Svar #6
12. maj 2011 af MvBeier (Slettet)

Jeg mener om du ikke kan forklare hvordan du finder de 4 løsninger til ligningen fra z^4-2z^2+4=0

Og hvordan du har fundet ud af at f.eks -(√6) og (√6) skal indgå i kvadratsætningen:

"(z2 -(√6)z +2)(z2 +(√6)z +2)"


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er kendt, at et polynomium af lige grad med reelle koefficienter kan skrives som et produkt af polynomier af 2. grad med reelle koefficienter. Derfor kan man forsøge med

z4 -2z2 +4 = (z2 +a1z +a2)·(z2 +b1z +b2)

og løse det fremkomne system af 4 ligninger i a1, a2, b1, b2, der fremkommer ved sammenligning af koefficienterne i de to polynomier på hver side i ligningen.

Dernæst løses de to 2.-gradsliginger z2 -(√6)z +2 = 0 og z2 +(√6)z +2 = 0 på sædvanlig vis. Begge ligninger har diskriminanten d = -2 = (i√2)2 .


Svar #8
12. maj 2011 af MvBeier (Slettet)

Okay:) men hvordan finder du ud af at:

a1 skal være -(√6)

og

b1 skal være (√6)

?


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ganger man ligningen i #7 ud, finder man

z4 -2z2 +4 = (z2 +a1z +a2)·(z2 +b1z +b2)

                   = z4 +(a1+b1)z3 + (b2+a1b1+a2)z2 + (a1b2+a2b1)z + a2b2 ,

hvoraf man aflæser de fire ligninger

a1 + b1 = 0

b2 + a1b1 + a2 = -2

a1b2 + a2b1 = 0

a2b2 = 4

Af den 1. og den 4. ligning kan man isolere a1 og a2, der indsat i den 3. ligning giver b22 = 4 , hvoraf det ses, at a2 = b2 = ±2 . Da det kun drejer sig om at finde en løsning, kan vi vælge a2 = b2 = 2 . Derved står vi tilbage med de to ligninger

a1 + b1 = 0

a1b1 = -6

Hvoraf følger a1 = -b1 og b12 = 6


Svar #10
12. maj 2011 af MvBeier (Slettet)

Tusinde tak for hjælpen Andersen11

Det havde jeg aldrig fundet frem til uden din hjælp!


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Alternativet er, som antydet ovenfor, at løse den forklædte 2.-gradsligning

z4 -2z2 +4 = (z2)2 -2(z2) + 4 = x2 -2x +4 = 0 , hvor x = z2 .

Denne 2.-gradsligning har diskriminanten d = (-2)2 -4·1·4 = -12 = (i·2√3)2 , hvoraf man får

x = z2 = 1 ± i√3 = 2·((1/2) ± i(√3)/2) = 2·(cos(π/3) ± i·sin(π/3)),

hvor man så skal beregne de komplekse kvadratrødder af de to komplekse værdier for z2 . Man får jo så

z = (√2)·(cos(π/6) ± i·sin(π/6)) eller z = -(√2)·(cos(π/6) ± i·sin(π/6)) , dvs

z= (√2)·((√3)/2 ± i·(1/2)) eller z= -(√2)·((√3)/2 ± i·(1/2)) ,

helt i overensstemmelse med løsningen i #3.


Svar #12
12. maj 2011 af MvBeier (Slettet)

 Okay men er det De Moivres formel du benytter i ovenstående?


Brugbart svar (0)

Svar #13
12. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det er en generalisation af de Moivre, idet

(cos(x) + i·sin(x))n = cos(nx) + i·sin(nx)

ikke gælder i almindelighed, hvis n ikke er heltallig. Hvis n ikke er heltallig, er højresiden en af flere mulige værdier for venstresiden.


Svar #14
12. maj 2011 af MvBeier (Slettet)

Kan du forklare hvad der sker her:

x = z2 = 1 ± i√3 = 2·((1/2) ± i(√3)/2) = 2·(cos(π/3) ± i·sin(π/3))


Brugbart svar (0)

Svar #15
12. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

Jeg omskriver løsningen til 2.-gradsligningen x2 -2x +4 = 0 , som er x = 1 ± i√3 ,
på formen r·(cos(θ) ± i·sin(θ)) .


Svar #16
13. maj 2011 af MvBeier (Slettet)

Regnede opgaven på samme måde som du viste til at starte med, men næste opgave er ikke nemmere

Find de 6 løsninger til ligningen z^6+2z^3+2=0

Jeg går udfra at samme fremgangsmåde skal bruges som i foregående opgave, men da der skal være 6 løsninger skal ligningen deles op i en kvadratsætning bestående af 3 parenteser, som derefter skal ganges ud.

Men tænker at metoden du bruger i #11 må være nemmere i denne situation

Har jeg ret?


Brugbart svar (0)

Svar #17
13. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#16

Ligningen er en 2.-gradsligning i z3 , så med x = z3 fås

x2 + 2x +2 = 0 ,

der har diskriminanten d = 22 -4·1·2 = -4 = (2i)2 , og dermed løsningerne

z3 = x = -1 ± i = (√2)·(-(√2)/2 ± i·(√2)/2) = (√2)·(cos(3π/4) ± i·sin(3π/4))

Tilbage er så at finde de tre komplekse kubikrødder af de to komplekse tal. Kubikrøddernes modulus er lig med kubikroden af modulus, og argumentet til en af kubikrødderne er 1/3 af tallets argument.


Brugbart svar (0)

Svar #18
13. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

Tillæg til #17

Hvis z3 = r·e = r·(cos(θ) + i·sin(θ)) , hvor r og θ er henholdsvis modulus og argument, er de tre 3. rødder af r·e da

z = r1/3·eiθ/3 ,

z = r1/3·ei(θ/3+2π/3) , og

z = r1/3·ei(θ/3+4π/3) ,

dvs. man ganger den n-te rod, der fås af de Moivre med de n n-te enhedsrødder, hvorved man finder alle de n-te rødder.


Brugbart svar (0)

Svar #19
13. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

Kombinerer man endelig #17 og #18 finder man samtlige løsninger til ligningen

z6 +2z3 +2 = 0 til

z = 21/6·(cos(θ) + i·sin(θ)) , hvor θ ∈ {3π/12 , 11π/12 , 19π/12 , 5π/12 , 13π/12 , 21π/12} .


Brugbart svar (0)

Svar #20
13. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

Hvis man endelig vil faktorisere polynomiet z6 +2z3 +2 som et produkt af tre 2.-gradspolynomier med reelle koefficienter, kan det selvfølgelig lade sig gøre; men det er ikke særlig praktisk i dette tilfælde:

z6 + 2z3 +2 = (z2 - 22/3z + 21/3)·(z2 +((1+√3)/21/3)·z + 21/3)·(z2 +((1-√3)/21/3)·z + 21/3)

Denne faktorisering findes lettest ved at sammenparre rødderne i #19 to og to med deres komplekst konjugerede, idet

(z -(a + ib))·(z -(a - ib)) = z2 -2az +(a2+b2)


Forrige 1 2 Næste

Der er 37 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.