Kemi

Afstemning af redoxreaktion

17. maj 2011 af marshmallow91 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Well hello there :)

Jeg håber at I kan finde tid til at hjælpe mig med afstemningen af en redoxreaktion mellem hydrogenperoxid og kaliumpermanganat.

Den ufuldstændige reaktion er (sur opløsning):

     H2O2 + MnO4-   =>   O2 + Mn2+

Hvoraf den med oxidationstal ser således ud: 

    +1 -1   +IIV  -II            0     +2
     H2O2 + MnO4-   =>   O2 + Mn2+

Herud fra får jeg:

 Mn: 5 ned
 O: 1 op

Regnskab:

 Mn: 5 * 1 = 5
 O: 1 * 5 = 5

Hvormed skemaet ser således ud: 

   5 H2O2 + MnO4-   =>  5 O2 + Mn2+

Men.... Dette er ikke rigtigt. Vi fik nemlig at vide, hvorledes den skal se ud når den er afstemt rigtigt:

 5 H2O2 + 2 MnO4-  + 6 H  =>  5 O22 Mn2+ + 8 H2O

Spørgsmålet er så: Hvordan dælen får man et 2-tal foran Mn?

Håber at der er nogen der kan hjælpe mig :D
Tusind tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. maj 2011 af mathon

                                                -1            +7                  0            +2
                                             H2O2    +    MnO4-   --->  O2    +    Mn2+

     ned   op  antal
O            1     5·2 = 10           da antallet af O skal være lige for at kunne skrives som O2
Mn  5             1·2 =   2

                                            5 H2O2    +  2  MnO4-    +   6 H+   --->   5 O2    +   2 Mn2+   +   8 H2O


Svar #2
17. maj 2011 af marshmallow91 (Slettet)

Kom lige til at se, at jeg har skrevet +IIV i stedet for +VII (+7) - pinlig fejl

Men, ved H2O2 skal vi så gange oxidationstallet med 2, da vi jo har O2?
Således:

  O: 2 op
Mn: 5 ned

Regnskab

  O: 2 * 5 = 10
Mn: 5 * 2 = 10

Og derfor kommer skemaet til at se sådan ud:

 5 H2O2 + 2 MnO4-   =>  5 O2 + 2 Mn2+

Kan det passe? (der er selvfølgelig ikke taget højde for ladningsbevarelse)


Skriv et svar til: Afstemning af redoxreaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.