Samfundsfag

Økonomi Teorier

19. maj 2011 af buddhisme (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hejsa!

Jeg skal om ikke så lang tid op i skriftlig samfundsfag A.

Jeg mener selv, at jeg har nok teorier, hvad angår sociologi og international politik (kunne godt bruge lidt flere i IP)

Men mest af alt, så mangler jeg teorier i økonomi. Er der nogle der har nogle ideer til nogle teorier/økonomer?

På forhånd, TAK!


Brugbart svar (2)

Svar #1
19. maj 2011 af Walras

Adams Smiths usynlige hånd, der refererer til markedsmekansimen og hele den neoklassiske tanke, at hvis ethvert individ handler ud fra sin egeninteresse (et rationelt individ), vil markedet sørge for at allokere (fordele) de knappe ressourcer på den mest effektive måde.

David Ricardos teori om komparative fordele i forbindelse med handel, der simpelt og elegant forklarer, at handel er en fordel for alle involverede.

Ricardiansk ækvivalens i henhold til diskretionær brug af finanspolitik og muligheden for, at denne muligvis ikke vil virke stimulerende overhovedet.

Thomas Malthus' teori omkring økonomisk bæredygtighed i en økonomi med begrænsede ressourcer og accelererende befolkningsvækst.

Jean Baptiste Says lov, der sagde, at udbuddet på lang sigt skaber sin egen efterspørgsel.

John Maynard Keynes' opgør med Says lov og dermed en stor del af de neoklassiske økonomers teorier, hvor Keynes argumenterer for muligheden at stimulere økonomiens igennem efterspørgslen for på kort sigt - i krisetid - at intervenere og øget udbuddet for på denne måde at igangsætte vækst.

Milton Friedmans afstandtagen fra intervention i økonomien på baggrund af ufuldkommen information såvel som problemer fra laggede effekter, så interventionen meget vel kunne ende op i at destabilisere frem for at stabilisere.

Friedmans specificering af, at centralbankens eneste rolle er at sikre en stabil vækst i pengemængden for derved at holde inflationen i ro og sikre, at en stabil vækst i den nominelle indkomst.

For nu at nævne nogle få teorier, som alle i samfundsfag bør stifte bekendskab med.


Skriv et svar til: Økonomi Teorier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.