Matematik

hjælp til mat A

21. maj 2011 af Miapetersen1992 (Slettet)


Jeg har svært ved at forstå beviset for projektionen af vektor på vektor.

er der nogen, der kan hjælpe mig med at forstå beviset?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. maj 2011 af NejTilSvampe

prøv at vis os beviset så langt som du forstår =)


Svar #2
21. maj 2011 af Miapetersen1992 (Slettet)

Beviset starter med :
projektion af vektor på vektor


ab + c = a    eller c = a - ab

og det skal lige siges at det er vektorer alt sammen.

Men hvorfor er det, at man indsætter en konstant c ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. maj 2011 af NejTilSvampe

 c er en vektor. se figur: Jeg har tegnet den som en stiblet linje.

Vedhæftet fil:projektion.png

Svar #4
21. maj 2011 af Miapetersen1992 (Slettet)

tak, men så står der senere i beviset;

Da ab er parallel med b, er ab = kb  for en passende værdi af tallet k.

hvor kommer nu k fra ? og hvorfor er ab = kb ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. maj 2011 af NejTilSvampe

 Nu skal du spørge dig selv: "Hvad ved jeg omkring vektor ab's retning?" Jamen du ved den enten er ens- eller modsatrettet vektor b. Med andre ord, de er parallelle.

Så du kan sige:

fordi det enten er en forkortelse eller forlængelse af vektor b ikke sandt? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

Der er givet en vektor a og en anden vektor b . Vektoren a opløses i to komposanter, ab og c , hvor komposanten ab er parallel med vektoren b, og komposanten c er vinkelret på vektoren b, derfor er

a = ab + c


Svar #7
21. maj 2011 af Miapetersen1992 (Slettet)

men kunne man ikke bare sige ab = b ?     eller ab = c * b ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. maj 2011 af NejTilSvampe

 a_b = b   er kun sandt hvis de er lige lange. 

a_b = c*b , duer ikke fordi vi har allerede brugt c for den vektor jeg tegnede for dig i #3.

Men husk på at k ikke er en vektor! det er en skalar (tal).


Svar #9
21. maj 2011 af Miapetersen1992 (Slettet)

arh på den måde :)

så står der : Da b * c er ortogonale, er deres skalarprodukt 0 :

0 = b * c = b * (a-ab) = b * ( a - kb) = a * b - k |b|^2

jeg har forstået at 0 = b * c .

men hvorfor står der så, = b * (a - ab)  ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. maj 2011 af NejTilSvampe

 Du viste til at starte med at 

ab = a + c  (det kan du også se på min tegning, hvis du kan huske definitionen af en sum for vektorer)

det medfører at 

c = ab - a 

0 = b*c = b*(ab - a)


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. maj 2011 af AMelev

Se #6  - isoler c og indsæt.


Svar #12
21. maj 2011 af Miapetersen1992 (Slettet)

men hvordan kan det hele give : a * b - k |b|^2

det forstår jeg ikke ?


Brugbart svar (0)

Svar #13
21. maj 2011 af NejTilSvampe

du ved at

 og 

Sådan så fik jeg det rettet :)


Brugbart svar (0)

Svar #14
21. maj 2011 af AMelev

Citat #9:   0 = b * c = b * (a-ab) = b * ( a - k*b) = a * b - k |b|^2

Skalarprodukt kan man regne med lige som med tal
 b * ( a - k*b) = b* a - k b2 = a*b - k |b|2, idet b2 = b*b = b1*b1 + b2 * b2 = b12 + b22 = |b|2 Den er vigtig i mange sammenhænge.


Svar #15
21. maj 2011 af Miapetersen1992 (Slettet)

men hvorfor tager man den numeriske værdi af b    altså |b|^2 ?

hvorfor kan man ikke bare skrive b^2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #16
21. maj 2011 af NejTilSvampe

 #15 - det er sådan set det samme, du kan skrive b^2 såvel som |b|^2

Men | | er ikke numerisk værdi når vi snakker vektorer. Det er et tegn for "længden" af vektoren. 

At prikke en vektor med sig selv, er det samme som dens længde i anden.


Svar #17
21. maj 2011 af Miapetersen1992 (Slettet)

mange tak for det.

Så er vi ved at være færdige med beviset, dog forstår jeg ikke det sidste

a * b - k|b|^2  = 0  <=>  k|b|^2 = a *b    <=> k = a *b/|b|^2

jeg ved at k|b|^2 bliver isoleret i starten og til sidst bliver k isoleret.

er det ikke et skalarprodukt vi har i starten ?
 


Brugbart svar (0)

Svar #18
21. maj 2011 af NejTilSvampe

 a*b er skalar produktet ja.


Svar #19
21. maj 2011 af Miapetersen1992 (Slettet)

super,

Hvis jeg skal bevise determinanten..

for meget skal man så kunne bevise af den, når jeg har mat på A.

altså kan jeg godt sige at det(a,b) = -det(b,a)

og at det(a,b) = a1b2-a2b1

eller skal der bevises mere?


Brugbart svar (0)

Svar #20
21. maj 2011 af AMelev

Du kan ikke bevise determinanten! Den er defineret til at være â*b, men du kan udlede koordinatberegningen og vise fx at det(a,b) = -det(b,a)

Der er jo sammenhængen mellem determinant og areal af parallelogram udspændt af de to vektorer - det vil være relevant, hvis spørgsmålet drejer sig om determinant. Desuden sætningen, at 2 vektorerer er parallelle, hvis og kun hvis deres determinant er 0.


Forrige 1 2 Næste

Der er 27 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.