Matematik

Eksponentiel ligning

23. maj 2011 af zyzrack (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Jeg skal bruge noget hjælp til en opgave til disposition til eksamen på onsdag.

opgaven ser således ud 10*1,05^x=30

Jeg ved godt at den kan solves, men jeg vil gerne bruge den som eksempel til eksamen, jeg skal bare lige have hjælp til at løse den med håndkraft.

Hvis der er en venlig sjæl der vil hjælpe bliver jeg glad(:


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. maj 2011 af WHiP (Slettet)

10*1,05^x=30

For at hive x ned tager du log på begge sidder så der heraf står:

log(10*1,05^x)=log(30) Regneregel for log til et produkt:

log(10)+log(1,05^x)=log(30) heraf en anden regneregel af log til et tal i potens,

Prøv selv herfra


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. maj 2011 af LuckyLuc (Slettet)

ln(y/b) / ln(a) er den endelig formel. Hvor y er 30, b er 10, og a er 1.05, altså grundtallet. 

Du kan bruge reglen a^x = x*ln(a)


Svar #3
23. maj 2011 af zyzrack (Slettet)

da jeg så er kommet til

log?(10)+x*log?(1,05)=log?(30), hvad gør jeg så?


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. maj 2011 af WHiP (Slettet)

der står + mellem log(10) og x hvordan flytter du så log(10) over?

Der står * mellem x og log(1,05) hvordan flytter du så log(1,05) over?


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. maj 2011 af LuckyLuc (Slettet)

 Du isolere x ved at dividere med ln på begge sider. Så den kommer til at hedde x =ln(30/10) / ln(1.05)


Svar #6
23. maj 2011 af zyzrack (Slettet)

Tak(:


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. maj 2011 af LuckyLuc (Slettet)

 Husk at der er forskel på "log" og ln. Kender ikke lige jeres lommeregnere, men ln er den naturlige logaritme og log betegner man som noget andet..


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. maj 2011 af WHiP (Slettet)

#7

Man kommer frem til det samme resultat hvad end man bruger din metode eller min :)

Men ln er naturlig logaritme.

log står for log10 som er titalslogaritmen.


Skriv et svar til: Eksponentiel ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.