Matematik

Hyperbel

24. maj 2011 af savin (Slettet) - Niveau: B-niveau

En hyperbel er givet ved:

f(x)=k / x-a +b

(ved flytning)

Jeg har tegnet en hyperbel i et koordinatsystem og har derfor nogle koordinater. Men jeg forstår mig ikke på ovenstående forskrift - jeg forstår ikke de forskellige bogstaver og hvad de står for. Er der en der kan hjælp mig med værdierne, så jeg kan få det sat ind i Mathcad? :)

Tak, på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2011 af Krabasken (Slettet)

Kan vi få lidt parenteser i forskriften - ?

- Og hvad går opgaven ud på ?


Svar #2
24. maj 2011 af savin (Slettet)

(k / (x-a))+b altså b'et er udenfor brøken..


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. maj 2011 af Krabasken (Slettet)

Hvad er spørgsmålet i opgaven?

Kan vi ikke få HELE opgaven?


Svar #4
24. maj 2011 af savin (Slettet)

Opgaven går ud på at tegne sin egen figur og opstille ligninger og forskrifter for alle funktioner. Derudover at samle alle i et koordinatsystem til sidst (i Mathcad).


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. maj 2011 af SuneChr

# 0  forskriften fortæller, at hyperblen    y  =  k / x    er parallelforskudt ved vektor  ( a ; b )

hvorved  ( 0 ; 0 )  afbildes i ( a ; b ) efter forskydningen.

Tegnes hyperblen  y  =  k / x  og derefter parallelforskydes i ( a ; b ) ' s retning, vil du få den "nye".


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. maj 2011 af Krabasken (Slettet)

Eftersom både k og a åbenbart er åbne for alle værdier, er der to gange uendelig mange hyperbler foreskrevet.

Det er ret mange - og det tager ret lang tid.

Der må være flere oplysninger.

Ellers kan du bare tegne papiret helt sort - for sådan vil det komme til at se ud, hvis alle hyperblerne skal tegnes ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. maj 2011 af SuneChr

# 4 :

Generelt har vi, når en funktion  f  parallelforskydes ved hjælp af vektor  ( a ; b ) :

Efter forskydningen:        y - b    =   f ( x - a )

Svarer til, at det "gamle" koordinatsystem føres over i et "nyt" med nulpunkt i ( a ; b ) i det "gamle".


Svar #8
24. maj 2011 af savin (Slettet)

Hmm.. det forstår jeg ikke rigtigt. Det er mere selve værdierne. Hvordan finder jeg frem til dem? Altså hvad er k, b og a? Jeg ved at du siger at a og b er koordinater - men hvilke?


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. maj 2011 af SuneChr

Eksempel,    f (x)  =  k / ( x - a )  + b             k = 1       a = 3       b = 2      så får vi:

(*)     f (x)  =  1 / ( x - 3 )  + 2

(**)   Tegn hyperblen    y  =  1 / x     i et koordinatsytem med begyndelsespunkt   O = ( 0 ; 0 )

Indtegn et nyt koordinatsystem med begyndelsespunkt   ( 3 ; 2 ) i det gamle og flyt hyperblen fra før (**) ind i det nye.

Denne får så forskriften (*) i det gamle system.


Skriv et svar til: Hyperbel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.