Matematik

Cirklens ligning. Centrum

26. maj 2011 af placebo321 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Cirklens ligning for en bestemt cirklen kan være givet ved

(x+1)2+(y-3)2=25

Hvorfor er centrum her (-1,3) ?

Jeg har fået at vide, at centrums koordinater skal have det modsatte fortegn af de tal der står i parenteserne.

Er grunden hertil, at man ved indsættelse af (-1,3) får

(-1+1)2+(3-3)2 = 0

og da højresiden er nul er der tale om et punkt, altså centrum?

Er dette forklaringen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. maj 2011 af queen-e (Slettet)

cirklens ligning er givet ved: (x-x0)2+(y-y0)2=r2

Hvor r er radius og (x0,y0) er cirklens centrum. dvs. at når x eller y er givet ved et negativ tal vil der i ligningen komme til at stå plus foran (minus minus = plus) og når x eller y er givet ved et positiv tal vil der i ligningen komme til at stå minus foran (plus minus = minus)


Svar #2
27. maj 2011 af placebo321 (Slettet)

mener du... når x0 og y0 er givet ved et negativt tal? Det du skriver giver nemlig ingen mening


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. maj 2011 af AskTheAfghan

#2

Det, #1 - har skrevet, giver faktisk mening...

      ... hvis (x - a)2 + (y - b)2 = r2      , så er cirklens centrum; ( a, b)

... da (x + 1)2 + (y - 3)2 = 25    ⇔  (x - (-1))2+(y - 3)2 = 52     , så er cirklens centrum så (-1 ; 3), og r = 5


Svar #4
29. maj 2011 af placebo321 (Slettet)

Det er ret indlysende, det du skriver.

Men prøv at se min rettelse, der får hendes indlæg til at give mening. Hun siger: "dvs. at når x eller y er givet ved et negativ tal vil der i ligningen komme til at stå plus foran (minus minus = plus) "

Her tilføjer jeg, at hun ikke mener x og y, MEN x0 og y0. Det giver kun mening, hvis man taler om x0 og y0


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. maj 2011 af AskTheAfghan

#4

Du har ret :o)


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. maj 2011 af mathon

                ...selvfølgelig giver det kun mening, hvis der i #1 menes xo og yo.

                venstresiden af cirklens ligning på formen

                                                                    (x - a)2 + (y - b)2 = r2    

          er jo blot den kvadrerede punktafstand mellem et vilkårligt punkt på cirkelperiferien og centrum (a,b).

ofte haves cirklen på
formen

                                                                    x2 + y2 + 2dy + 2ey + f = 0
med
                                     centrum C = (-d,-e)     og    radius  r = √(d2 + e2 - f)
 


Skriv et svar til: Cirklens ligning. Centrum

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.