Fysik

FSA fysik

27. maj 2011 af Imugilug (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej.

Er der nogle, som har nogle gode forsøg til fysik emnet, syrer og baser. ?

De skal bruges til FSA i fysik.

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. maj 2011 af Anxyous (Slettet)

 Neutralisation (herunder saltdannelse), ætsning af metal, måling af pH, elektriske egenskaber (hvor du væder et stykke lakmuspapir i saltvand, afsætter en lille dråbe af syren på en streg i midten, sætter jævnstrøm til, og ser hvad der sker).


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. maj 2011 af Thinkpositive (Slettet)

Du kan lave påvisning af syre-ionen, h+

Materialer:

250 mL bægerglas

Træpind

Filterpapir

2 krokodillenæb

2 ledninger

Strømforsyning

Køkkensalt

Fortyndet (maks. 2 M) saltsyre, HCL

Indikatorpapir 

Fremgangsmåde:

1. Hæld ca. 100 mL vand i et bægerglas. Hæld en teskefuld salt i, og rør rundt.

2. Tag et indikatorpapir der er ca. 5 cm langt. Tegn en tynd streg på midten, tværs over papiret. Dyb hele papiret i saltopløsningen, og læg det derefter på et stykke filterpapir. Buk siderne af filterpapiret op,og dup oversiden af indikatorpapiret med filterpapiret.

3. Dyb en træpind i flasken med saltsyre. Pinden skal være våd, men der må ikke hænge en dråbe på den. Sæt enden af pinden ned midt på blyantstregen, så der kommer en rød plet.

4. Sæt krokodillenæb på to ledninger, og sæt ledningerne i polerne på en jævnstrømforsyning (DC). Sæt krokodillenæbbene fast i hver sin ende af indikatorpapiret. Tegn et plustegn i den ende af indikatorpapiret, der er forbundet til strømforsyningens pluspol. Tegn et minustegn i den anden ende af indikatorpapiret.

________________________________________________________________________________________

KILDE: KOSMOS B - FYSIK OG KEMI - GYLDENDAL

Dette forsøg er for 8. klasse men er meget god at anvende i 9. klasse :) 

Har også teorien bag forsøget, hvis det er nødvendigt...


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. maj 2011 af Thecoolstuff (Slettet)

 Hej prinsezze 

vil meget gerne høre teorien bag forsøget :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. juni 2011 af Thinkpositive (Slettet)

Her er der lidt til punkterne, som du kan fortælle mens du viser forsøget eller efter:

Når der i punkt 1 opløses salt (NaCl) i H20 dannes der frie ioner, som giver vandet elektrisk ledningsevne. 

Når der i punkt 3 kommer en rød plet er det fordi saltsyren er en stærk syre og den indeholder den positive hydrogen-ion (h+). Dvs. at H+-ionerne er årsagen til den røde farve. 

Når der i punkt 4 sættes krokodillenæb fast på enden af indikatorpapiret, så bliver indikatorpapiret elektrisk ledende. Og den røde plet bevæger sig hen mod minuspolen, fordi at saltsyren (HCl) indeholdte ionen H+. H+ er en positiv ion og derfor bliver den tiltrukket af minuspolen. Vi ved at H+ er en positiv ion, fordi H er i første hovedgruppe og de danner positive ioner.

Dette skal du fortælle og vide:

- Saltsyren (HCl) indeholdte også Cl- ioner som er negative, fordi Cl står i 7. hovedgruppe, som danner negative ioner.

- Det der sker på indikatorpapiret det er at når der tilsluttes strømstyrke, så bevæger alle de positive H+ ioner sig hen imod minuspolen, fordi de bliver tiltrukket af minuspolen. Den negative ion Cl- bliver tiltrukket af pluspolen, fordi den er negativ.

EKSTRA:

+ og + = Frastødning

- og - = Frastødning 

+ og - = Tiltrækning

- og + = Tiltrækning 

Det er ligesom magneter.. To ens poler frastøder hinanden og to forskellige tiltrækker hinanden. 


Skriv et svar til: FSA fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.