Matematik

Ligefrem og omvendt proportionalitet

03. juni 2011 af Majaen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej! Jeg skal op i mundtlig matematik C eksamen her om lidt og har generelt mange problemer med matematik. Vi har fået et spørgsmål omkring ligefrem og omvendt proportionalitet, som jeg simpelhen ikke forstår, hvordan jeg skal svarer på. Det er specielt denne del der er svær for mig at forstå:

Giv et eksempel på, hvordan man kan afgøre om to variable er ligefrem proportionale, når et ’sildeben’ er givet. Giv et eksempel på, hvordan man kan afgøre om to variable er omvendt proportionale, når et ’sildeben’ er givet.

 

Bliver rigtig glad, hvis der er nogen som kan hjælpe mig :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. juni 2011 af DMUS (Slettet)

To størrelser x og y kaldes omvendt proportionale, hvis y = a/x,  hvor a er en konstant. Kan også skrives som yx=a.Dette betyder, at en fordobling af y medfører en halvering af x og omvendt.

En sådan funktion kaldes også en hyperbel.

Tilsvarende haves en ligefrem propotional funktion, hvis y = a*x. Dette betyder at der er et konstant forhold mellem x og y.

En sådan funktion er altid en ret linje.

// DMUS


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. juni 2011 af mette48 (Slettet)

Når du har talparene i sildebenet, ganger dem (x*y) og du så får samme resultat ved hvert talpar, er x og y omvendt proportionale.


Svar #3
08. juni 2011 af Majaen (Slettet)

 Tusind tak hjælpen, og jeg er faktisk endt med at forstå det nu!


Skriv et svar til: Ligefrem og omvendt proportionalitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.