Fysik

Hjælp til fysikopgave i Orbit C

08. juni 2011 af MacAwesome (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Hej

Jeg er selvstuderende i Fysik B og er i gang med at lære mig selv at lave opgaver i fysik. Har ikke nogen lærer at spørge til hjælps, så håber lidt der er nogle kloge hoveder herinde, der vil hjælpe mig med en opgave fra bogen Orbit C, som jeg tror vil være godt for mig, at jeg forstår.

Det har at gøre med opgave 8 i kapitel 9 'Med ild og svovl.' Opgaven lyder således:

"I 1996 skete der i Island et stort vulkanudbrud under gletcheren Vatnajøkul.

Lad os antage, at den udstrømmede lava var på smeltepunktet 1170 °C. Lad os endvidere antage, at den størknede lavas varmefylde var 0,8 kJ/(kg · K).

Vi antager endelig, at lavaens størkningsvarme var 300 kJ/kg

Da lavaen strømmede ud underisen, smeltede isen. Pågrund afde enorme mængder is forblev smeltevandets temperatur på 0 °C. Lavaen blev også afkølet til 0 °C.

Beregn den mængde is, der blev smeltet, når 1 t lava strømmede ud."

Nu ved jeg at svaret er at 1 t lava smelter 3.7 ton is, men jeg ved ikke hvordan man kommer frem til svaret. Håber der er én som vil fortælle mig hvordan man regner den ud.

På forhånd tak,
Alexander
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2011 af peter lind

Hvis massen af lavaen er m frigives der varmeenergien Q1 = m*L hvor L er størkningsvarmen.

Når lavaens temperatur falder med ΔT grader frigøres der varmeenergien Q2 = m*cl*ΔT, hvor cl er lavaens varmefylde.

Den energi Q , der skal til for at smelte masse M  is er Q = M*Lis,hvor Lis er isens smeltevarme.

Da energien er bevaret skal der gælde Q = Q1+Q2


Svar #2
08. juni 2011 af MacAwesome (Slettet)

 Tak for det hurtige svar.

Så hvis jeg prøver at udregne opgaven.

Så bliver Q1= 1000*300=300.000

Q2= 1000*0,8*1170=936.000

Q=Q1+Q2= 300.000+936.000=1.236.000

For at smelte isen. (Smeltevarme for is 334 kj/kg)

Q = M*L(is) -> M = Q / L(is) = 3700 kg 

Yay, fandt ud af det! Startede egentlig med at skrive det her fordi jeg ikke umiddelbart forstod dit svar, men fandt ud af det hen ad vejen.

Tusind tak skal du have for hjælpen!


Skriv et svar til: Hjælp til fysikopgave i Orbit C

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.