Matematik

Differentialligninger

09. juni 2011 af aaaa202 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Når man beviser den fuldstændige løsning til en differentialligning skal man jo gerne bevise, at:
1) At f er den eneste form for løsninger til diff ligningen.
2) At f altid er en løsning til diff. ligningen.
Men betyder det så, at separation af variable ikke er en måde at bevise løsninger til differentialligninger på. Der beviser man jo kun den ene vej, at f er den eneste form for løsninger til diff. ligningen? Eller burde man i så fald ikke også bevise den anden vej ved differentiation af løsning og vise den passer i diff. ligningen? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. juni 2011 af peter lind

Jeg ved ikke hvordan du har fået gennemgået separation af variable, så det jeg skriver her er med nogen forbehold. Generelt vil jeg sige at du har ret i at man skal kontrollere om den løsning, man kommer frem til er rigtig. med mindre metoden i sig selv gør at det er bevist.


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

Hvis man betragter en differentialligning, hvor man er i stand til at separere de variable, opnår man en differentialligning af formen

g(y)·y' = f(x) , dvs

g(y(x))·(dy/dx) = f(x)

Vi finder nu en stamfunktion på hver side

∫ g(y(x))·(dy/dx) dx = ∫ f(x) dx + k ,

hvor k er en arbitrær konstant. Hvis dy/dx har konstant fortegn og ikke er 0, kan vi foretage substitutionen

y = y(x) , dy = y'(x) dx = (dy/dx) dx , hvorved venstre side kan omskrives til

∫ g(y) dy = ∫ f(x) dx + k , dvs. en ligning af formen

G(y) = F(x) + k ,

hvor G(y) er en stamfunktion til g(y), og F(x) er en stamfunktion til f(x) .

Hvis vi er i stand til at isolere y på en entydig måde af denne ligning, har vi dermed fundet den fuldstændige løsning til den oprindelige differentialligning. For en given differentialligning må man naturligvis eftervise, at de her gjorte antagelser kan benyttes. Endelig skal man også efterprøve, at den fundne løsning faktisk er en løsning i den oprindelige differentialligning.


Svar #3
09. juni 2011 af aaaa202 (Slettet)

 Så for differentialligningen y' = ky  , som vi tidligere har diskuteret. Der kan man godt bevise, at funktioner af formen y = c * e^-kx er de eneste løsninger til ligningen. Men man skal stadig vise, at alle funktioner af formen y = c * e^-kx er løsning til ligningen for at man har bevist, hvad den fuldstændige løsning er? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Dit spørgsmål er vist affødt af diskussionen i din anden tråd https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1036607 . Igen, de to veje er, at man først viser, at hvis y er en løsning, så har y formen c·e-kx , og dernæst, at enhver funktion af formen c·e-kx også er en løsning .


Svar #5
09. juni 2011 af aaaa202 (Slettet)

 Okay, men nu når jeg tænker over det, så kan y jo ikke isoleres entydigt i beviset for y' = ky. Man får:
dy/dx = ky
<=>
Integ(1/y dy) = Integ(x dx)
=>
lnlyl = kx + c
Og dermed:
lyl = e^c * e^kx = c1 * e^kx
Men kan man så gå entydigt fra numerisk y til y? Eller jo det kan man måske. For e^kx kan aldrig være negativ. Dermed bestemmes fortegnet for y af c1 - og dermed kan c1 antage værdier fra alle reelle tal, og sætningen er bevist. 
Er dette korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, det er en brugbar fremgangsmåde.


Svar #7
09. juni 2011 af aaaa202 (Slettet)

 Nej vent, det er jo forkert. For den numeriske værdi af y kan jo ikke være negativ. Dermed kan y vel ikke isoleres entydigt i ligningen? 
lyl = c1 * e^kx
Ovenstående betyder jo, at c1 kun kan tilhøre R+. Og sætningen lyder jo, at c1 er en vilkårlig konstant, dvs. også kan være negativ.


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. juni 2011 af peter lind

Hvis y er negativ gælder -y = c1ekt <> y = -c1ekt. -c1 kan du så blot kalde c1 og du er tilbage. sagt med andre ord fortgnsproblemet ordnes via konstanten


Skriv et svar til: Differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.