Matematik

opstil forskriften for en parabel, hjælp ??

09. juni 2011 af ma1704 (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej jeg er gået lidt i stå ved en opgave og håber på at kunne få hjælp.  i opgaven har jeg fået 3 punkter givet og skal herefter opstille funktionsforskriften for en parabel.

punkt A (0;3)

punkt B (2;1)

punkt C (5;5,5)

jeg har sat dem ind i formlen y=ax^2+bx + C      jeg har sat alle tre punkter ind i hver deres ligning så nu ser de således ud...

Punkt A...   3=a*0^2 +b*0+C

Punkt B... 1 = a*2^2+b*2+C

Punkt C... 5,5 =a*5^2+b*5+C

herefter går jeg i stå, håber der er nogle der kan forklare mig, hvad jeg skal gøre efterfølgende for at finde forskriften for parablen ?? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. juni 2011 af peter lind

Hvis du ser på ligningen for punkt A bliver de 2 første led på højre side af lighedstegnet 0, så du direkte kan bestemme c.

De 2 næste ligninger bliver så 2 lineære ligninger i de ubekendte a og b. De ligninger må du så løse.


Svar #2
09. juni 2011 af ma1704 (Slettet)

 tak for hjælpen jeg prøver ;)


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. juni 2011 af mathon

                               y = ax2 + bx + 3
eller skrevet
                               x2·a + x·b = y - 3

som ved
indsættelse
giver
                              I:  22·a + 2·b = 1 - 3
                             II:  52·a + 5·b = 5,5 - 3
 


Skriv et svar til: opstil forskriften for en parabel, hjælp ??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.