Matematik

Sammenhæng mellem det gyldne snit og ligningen x2 – x – 1 = 0.

13. juni 2011 af lektietrold (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej.

Jeg sidder med et eksamensspørgsmål til mundtlig matematik.

Jeg har en opgave der lyder:

7. Det gyldne snit og andengradsligninger

Du skal behandle løsningen af andengradsligninger.


Du skal gøre rede for hvad man forstår ved Det Gyldne Snit, et Gyldent Rektangel og sammenhængen til ligningen x2 – x – 1 = 0.


Du kan inddrage andengradspolynomier ved behandlingen af andengradsligningen.

Jeg ved simpelthen ikke lige hvad jeg skal stille op med opgave 2, hvor man skal forklare det med ligningen. Er der nogen der kan hjælpe? :)
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. juni 2011 af AMelev

Det gyldne snit kan beskrives ved at opdele et linjestykke i to stykker med hhv. længder a og b (hvor a er det længste stykke), sådan at forholdet mellem det længste og det korteste stykke er det samme som forholdet mellem hele stykket og det længste stykke. Altså a/b = (a + b)/a.

Hvis du ganger ind i parentesen får du a/b = 1 + b/a

Hvis du så ganger med a/b på begge sider får du (a/b)2 = a/b + 1

Hvis du så omdøber a/b = x, står der x2 = x + 1, som svarer til din 2.gradsligning.

Forholdet x = a/b mellem de to linjestykker i det gyldne snit er altså løsning til denne ligning x2 - x -1.


Svar #2
13. juni 2011 af lektietrold (Slettet)

 Tusinde tak for hjælpen, det sætter jeg virkelig pris på! Nu giver det god mening.


Svar #3
14. juni 2011 af lektietrold (Slettet)

 Nej, der er faktisk noget der ikke stemmer.

Du har skrevet at a/b = (a+b)/a.

Men det er jo ikke (a+b)/a, da a er det lille stykke. Det er hele stykket divideret med det store stykke som er b. Derfor vil den hedde (a+b)/b, og så hænger det ikke rigtig sammen med resten af ligningen? Eller hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. juni 2011 af AMelev

Hvorfor mener, du b er det længste stykke? Der står jo netop i #1, at a er det længste stykke. Det er jo ligegyldigt, hvad du kalder stykkerne - det vigtigste er den sammenhæng, som jeg har skrevet med tekst.

Det, der kikser hos dig, er, at højresiden af ligningen så skal hedde b/a, fordi det skal være forholdet mellem længste og korteste.  Det betyder så bare, at du skal bytte om på a og b alle steder i udledningen i #1.


Svar #5
14. juni 2011 af lektietrold (Slettet)

 Okay, ja jeg forstår. 

Men du skriver "Hvis du så ganger med a/b på begge sider får du (a/b)2 = a/b + 1".

Hvordan får man a/b*b/a til at blive a/b?

Man kommer jo fra 1+b/a til a/b+1


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. juni 2011 af AMelev

Du skal jo gange ind på begge led på højresiden: a/b*(1 + b/a) = a/b*1 + a/b*b/a = a/b + (a*b)/(b*a) og det sidste led giver 1, da a*b = b*a.


Skriv et svar til: Sammenhæng mellem det gyldne snit og ligningen x2 – x – 1 = 0.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.