Matematik

Diskriminanten - Toppunktet

14. juni 2011 af Gaggleton (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej Alle, hvad er sammenhænge mellem diskriminanten og toppunktet? Er det, det samme?? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. juni 2011 af mathon

                      d = b2 - 4ac

                      toppunkt T = (-b/(2a);-d/(4a)


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. juni 2011 af DMUS (Slettet)

Topunktet findes ved:

f(x) = ax^2 + bx + c
f'(x) = 2ax + b

0 = 2ax + b <=> x = -b/2a

indsættes x i den gennerelle forskrift. y = a(-b/2a)^2 +b(-b/2a) + c
findes at y = (-b^2 + 4ac) / 4a = -D/4a

Da disriminanten jo er udtrykt ved b2 - 4ac, har du således en sammenhæng.


Svar #3
14. juni 2011 af Gaggleton (Slettet)

 ja ok :) tak men grafisk set har de så noget med hinanden at gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. juni 2011 af mathon

     T ligger på grafen

     d er blot en diskriminerende talværdi, hvis fortegn udtrykker noget om antal nulpunkter for parablen


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. juni 2011 af DMUS (Slettet)

Nej du skal huske på at diskriminanten blot er en forkortelse for utrykket b^2 - 4ac..

Den eneste grafiske tilknytning jeg kan komme på er at man kan slutte visse forhold om rødderne ud fra diskriminantens værdi. For et andengradspolynomium gælder det at:

Hvis D > 0 er der to forskellige reelle rødder.
Hvis D = 0 er der en reel dobbeltrod.
Hvis D < 0 er der ingen reelle rødder, men derimod to konjugerede komplekse rødder.
Du har således en ide om hvordan den grafiske afbildning af parablen ser ud.

Desuden ved du jo at hvis a er positiv vender "benene" op ad og omvendt hvis negativ...


Svar #6
14. juni 2011 af Gaggleton (Slettet)

 super :) tak for jeres hjælp


Skriv et svar til: Diskriminanten - Toppunktet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.