Matematik

Eksponential og potens vækst. Hjælp!

14. juni 2011 af Jensen11 (Slettet)

hej med jer, jeg ved at der for den lineære vækst gælder at hvis man går 1 til højre på x-aksen, så skal man altid gå a opad y-aksen.

Hvordan er det med den eksponentialvæksten og potensvæksten?

På forhånd rigtig mange tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. juni 2011 af Krabasken (Slettet)

Det er noget mere kompliceret end den lineære funktion

Eksp:

f(x) = b * a^x

f(x+1) = b * a^(x+1) =( b * a^x) * a^1 = f(x) * a

Med pot.-funktionene bliver det endnu værre:

Pot.:

f(x) = b*x^a

f(x+1) = b * (x+1)^a som ikke kan forenkles ;-)  


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. juni 2011 af Inky (Slettet)

Da grafen for eksponentiel vækst typisk ikke kan tegnes som en ret linje på almindeligt milimeterpapir, ligesom den lineære funktion kan, vil den ikke have en konstant vækst, men i stedet en varierende vækst. Væksten (eller hældningen eller differentialkvotienten) findes ved differentiation af de forskellige typer funktioner:

Lineær funktion:

Funktion: f(x)=ax+b

Differentialkvotient: f'(x)=a

Det er også det, du skriver.

Ekspoentiel funktion:

Funktion: f(x)=ax*b

Differentialkvotient: f'(x)=ln(a)*ax*b

Potensiel funktion:

Funktion: f(x)=xa*b

Differentialkvotient: f'(x)=a*xa-1*b

Det ses, at den eksponentielle funktions og den potensielle funktions hældninger er afhængige af x og således varierer, mens den lineære funktions vækst "blot" er a, som du så rigtigt siger.

Jeg håber, du forstår det bedre nu. Ellers skal du bare spørge :)

PS.

For at regne vækste ud, har jeg brugt differentialregning og differentialregneregler, som jeg lærte i 2.g. Jeg ved ikke, om du har lært det.


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. juni 2011 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. juni 2011 af Tyrael (Slettet)

 Såfremt det stadig har nogen relevans:

Lineær vækst:

Δy = f(x+Δx)-f(x) = a(x+Δx)-(ax+b) = a·x+a·Δx-ax-b = a·Δx

Eksponentiel vækst:

f(x+Δx) = b·ax+Δx = b·ax·aΔx = aΔx·(b·ax) = aΔx·f(x)

Potens vækst:

f(k·x) = b·(k·x)a = b·ka·xa = ka·(b·xa) = ka·f(x)


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. juni 2011 af Krabasken (Slettet)

# 4

- Hvor blev Δx af i dit potens- "eksempel" - ?

Trådstarteren spurgte jo om, hvad y-tilvæksten er for Δx = 1 ;-)


Skriv et svar til: Eksponential og potens vækst. Hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.