Matematik

potensfunktion, find a og b, bevis

17. juni 2011 af kalkunfisk (Slettet) - Niveau: B-niveau

 er der er bevis for hvordan man kommer frem til at:

a= log(y2/y1)/(x2/x1)

b= y1/x1^a

jeg vil gerne vise beviset til eksamen, men har ikke kunne finde det på nettet eller i bogen, håber nogen kan hjælpe:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. juni 2011 af PoKulaKi (Slettet)

Der mangler et log i nævneren i udtrykket for a

Du har

y1 = b x1a   og   y2 = b x2a 

Divider den ene ligning med den anden, så får du

 (y1/y2) = (x1/x2)a

Der isolerer du bare a og får

a= log(y1/y2)/ log(x1/x2).

Så har jeg godt nok byttet om på 1 og 2, men det er jo ligemeget da man selv vælger rækkefølgen. Her i udregningen er det bare et spørgsmål om hvilket ligning man dividerer med den anden. Jeg synes selv at det er mere logisk på denne måde, men det er smag og behag.

udtrykket for b er meget nemt når først man har a, så isolerer du bare b i

y1 = b x1a

Er du helt sikker på at du ikke har kunne finde det på nettet? der er et (lidt anderledes) bevis på den allerførste side der dukker op på google når man søger på: potensfunktion a b


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. juni 2011 af mathon

                   y1 = b·x1a

                   y1 = b·x2a                                     ved division fås

                   y2/y1 = (x2/x1)a                            man dividerer to potenser med samme eksponent
                                                                         ved at beholde eksponenten og dividere rødderne

                                                                         ved logaritmering får du

                   log(y2/y1) = log(x2/x1)·a

                   a = log(y2/y1) / log(x2/x1)


Svar #3
17. juni 2011 af kalkunfisk (Slettet)

 Mange Tak, så fandt jeg hvad jeg søgte:)


Skriv et svar til: potensfunktion, find a og b, bevis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.