Kemi

Polær&Upolær

21. juni 2011 af Whut (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har ikke rigtigt styr på, hvordan polær og upolær skal defineres. Og, hvordan man kan se om at, nogle stoffer, der er polære eller upolære. En der gider hjælpe mig? Giv evt. et par eksemplare .


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. juni 2011 af Djemba (Slettet)

Det defineres ud fra elektron-negativiteten . Det er polært, hvis forskellen er over 0,5(fx vand), hvis forskellen er under 0,5 så er der tale om upopulær, alkaner og alkener er fx upolære fordi forskellen mellem C og H er 0.4


Svar #2
21. juni 2011 af Whut (Slettet)

Vil det sige;    H2O = 3.5 - 2.1 = 1.4 = polær ..

(fx) CH4 = 2.5 - 2.1 = 0.4 = upolær?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. juni 2011 af Hr. Kræmer (Slettet)

Du bliver også nødt til at tænke på bindingsvinklerne.
Det er rigtigt, at du skal beregne elektronegativiteten. Men den skaber netop en ladningsforskel, så elektronerne bliver hevet i en retning.  C  |-->  O
MEN hvis der nu er et oxygen på hver side af carbon'et, så udlignes polariten   O <--|  C  | -->  O   (CO2)
DERFOR skal du se elektronegativiteten som en sum af vektorer, der repræsenterer den kræft der hives i elektronerne.

Giver det mening?


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. juni 2011 af Djemba (Slettet)

Jep Whut, de eksempler du bruger er korrekte.


Svar #5
21. juni 2011 af Whut (Slettet)

#3

Ja, det giver mening. Tak :)  .. Btw, hvordan kan man finde ud af om CO2 er en polær eller upolær?

#5

Tak. Jeg har nu læst noget om hydrofil og hydrofob. Men, hvordan kan man vide, om stearinsyre er en polær eller upoær. Jeg ved, at den har 2 polære grupper nemlig -OH og =O, men der er flere end 4 carboner.


Skriv et svar til: Polær&Upolær

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.