Matematik

Regneregler for brøker med hele tal

06. juli 2011 af anonym000 - Niveau: 9. klasse

 Hej 
Har lidt svært ved at skrive dem her, men her er  nogle eks. 

6 2/3 + 2 2/3 - 3 1/3 = ?

12 7/9 - 3 1/3+ 2 2/3= ?

5 3/5 * 23/10= ?

kan godt finde ud af det med kun brøker, men nu er der hele tal med, så hvad gøre jeg?

tak på forhånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. juli 2011 af Crazyguitarman (Slettet)

 Du skal bare gange det hele tal op i tællere, så det bliver.

6* 2/3 + 2* 2/3 - 3* 1/3 = 12/3 + 4/3 - 3/3

og så selvfølgelig regne resultatet ud der fra.


Svar #2
06. juli 2011 af anonym000

 så jeg skal bare lave de hele tal til brøker og og dem ud der fra ?

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. juli 2011 af kieslich (Slettet)

står der '6 gange 2/3' eller '6 to trediedele' ??

6 2/3 (uden gange) = 6*3/3 + 2/3 = 18/3 + 2/3 = 20/3


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. juli 2011 af SuneChr

12 7/9 - 3 1/3 + 2 2/3   =    12 - 3 + 2 + (7/9 - 3/9 + 6/9)   =  11 + (10/9)  =  11 + 11/ =  121/9  


Svar #5
07. juli 2011 af anonym000

 #3 der står 6 to trediedele 

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. juli 2011 af SuneChr

Gangetegnet bruges altid, når tal multipliceres (ganges),      5·13  =  65

men behøves ikke, når det er bogstaver, der ganges,            ab  =  a·b

Det er en god vane, med den grafik vi her har til rådighed, at løfte tælleren og sænke nævneren i en brøk, som vist i # 4.

Det gøres ved at markere tæller og nævner og klikke på  xog  xx øverst i Opret svar boksen.

12 7/9    kaldes et blandet tal.  Tælleren er altid mindre end nævneren.  12 kaldes den hele del.


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. juli 2011 af mette48 (Slettet)

6 2/3 + 2 2/3 - 3 1/3 =               der er allerede fællesnævner

hele tal   6+2-3   brøker   (2+2-1)/3             saml hele tal og brøker hver for sig

5          3/3                                                     uægte brøk laves til blandet tal (hel tal og brøk)

5+1

6

12 7/9 - 3 1/3+ 2 2/3             fællesnævner 9

hele tal               brøk

12-3+2               (7-1*3+2*3)/9

11                        10/9

11+1                     (10-9)/9

12 1/9

5 3/5 * 23/10                      omskriver til uægte brøk

(5*5+3)/5 * 23/10                tøller * tæller og nævner*nævner

(28*23)/(5*10)

644/50                               omskriver til blandet tal

12              (644-12*50)/50

12                      44/50 forkorter

12 22/25


Skriv et svar til: Regneregler for brøker med hele tal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.