Matematik

Hjælp til ligning!

24. august 2003 af SP anonym (Slettet)
Nogen der kan hjælpe mig med at løse følgende ligning, jeg kan bar ikke finde en fællesnævner til den og løse den overhoved!!!
2+x 1 7 2
----- + - = -- + ----
5x-15 5 15 3x-9



Svar #1
24. august 2003 af SP anonym (Slettet)

Ja nu kom det også til at se sådan ud for der er sket en fejl, men det skal altså være sådan
2+x/(5x-15)+(1/5)=7/15+(2/(3x-9))

Brugbart svar (0)

Svar #2
25. august 2003 af Lurch (Slettet)

Få sat tal udtrykkene for sig, og udtrykkene med x på fælles brøkstreg.
2+x/(5x-15)+(1/5)=7/15+(2/(3x-9))
(26/15)+(x/5)(1/(x-3))=(2/3)(1/(x-3)
(26/15)=(2/3)(1/(x-3)-(x/5)(1/(x-3))
(26/15)=(2/3-x/5)(1/(x-3))
(26/15)=(10-3x)/15)(1/(x-3))
(26/15)=(10-3x)/(15x-45)
390x-1170=150-45x
435x=1320
x=88/29

Svar #3
25. august 2003 af SP anonym (Slettet)

Der er et eller andet galt, for facitlisten siger, at x=6, og hvordan kan det være vi får x=88/29 :S

Brugbart svar (0)

Svar #4
25. august 2003 af Vegeta (Slettet)

Det passer ikke med at du får x=6:
Fælles nævneren får du til 15x-45, så du får følgende:
3(2+x)/(3(5x-15))+(3x-9)/(5(3x-9))=7(x-3)/(15(x-3))+(2*5/(5(3x-9)) =
6x-3=7x-11 =
-1x=-8
x=8


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. august 2003 af Rune G. (Slettet)

Mmmmmmm.....Der er jo stor forskel på om det er 2+x/(5x-15), som anonym skriver, eller (2+x)/(5x-15) som Vegeta angiver...Hvis det første er tilfældet er Lurch udregning korrekt, er de sidste tilfældet er Vegeta's udregning korrekt.
Hvis det er 2+x/(5x-15), vil jeg mene at den smarteste fællesnævner er 15(x-3) på begge sider af lighedstegnet ellers er 15x-45 ok.

Brugbart svar (0)

Svar #6
25. august 2003 af HAP (Slettet)

Vegeta din røv!
Det var jo det jeg sagde til dig! Men du gad jo ikke at hører på mig...

PS. Tak fordi du viste mig studi.dk Vegeta

Skriv et svar til: Hjælp til ligning!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.