Matematik

Ligning med to ubekendte

21. juli 2011 af Sille901 (Slettet)

 Hvordan løser jeg de to ligninger med to ubekendte vha. substitutionsmetoden:

4 + x/y = 6 og 5x + 4y = 28

Har prøvet:

4 + x/y = 6 

x/y = 6 - 4

x/y = 2

x = 2y

Løser y:

5*2y + 4y = 28

14y = 28

28/14 = y

2 = y 

???????

 

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. juli 2011 af Jerslev (Slettet)

#0: Korrekt.

Nu har du y, og du ved, at

x = 2y

Så skulle det være nemt at finde x. :)


Svar #2
21. juli 2011 af Sille901 (Slettet)

Hvordan løser jeg x ? Er det ikke det jeg har gjort ved at indsætte 5*2y ? 
Kan ikk rigtig finde ud af den . 


Svar #3
21. juli 2011 af Sille901 (Slettet)

 x = 2*2
x = 4 

Sådan eller hvad?

 

Brugbart svar (1)

Svar #4
21. juli 2011 af SuneChr

# 3 :  Ja, helt rigtigt.

Det hedder substitutionsmetoden, (at udskifte), fordi man isolerer én af de variable i den ene ligning for derefter at indsætte (udskifte) udtrykket i den anden ligning, så man ender med en ligning med kun én variabel, ubekendt:

4 + x/y  =  6   ⇔  x = 2y           y ≠ 0 , da nævneren ikke må være 0.

I anden ligning indsættes så 2y  , hvor der står x :    5·2y + 4y = 28  ⇔  y = 2

Indsæt nu for oven    x = 2·2  =  4               Facit:        x = 4    og   y = 2


Svar #5
21. juli 2011 af Sille901 (Slettet)

 Super.. Tak for svar :)

 

Skriv et svar til: Ligning med to ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.