Matematik

Brøker

29. juli 2011 af Gustav15 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

2          1

_  . 4 .  _

3          7

Hvad er reglerne når man skal gange på denne her måde, facit siger det skal give  8

                                                                                                                                    _

                                                                                                                                   21


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. juli 2011 af Studieguruen (Slettet)

#0

    ...  gang det hele tal med tælleren og lad nævneren stå:

(2/3)·4 = 8/3

    ...  du ganger nu de to brøker ved at gange tæller med tæller og nævner med nævner:

(8/3)·(1/7) = (8·1)/(3·7) = (8/21)


Svar #2
29. juli 2011 af Gustav15 (Slettet)

okay tusind tak, troede den var meget mere kompliceret :D


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. juli 2011 af Studieguruen (Slettet)

#2

Nej, det er egentlig ikke så kompliceret.

Ved division af brøker, vender du den ene brøk og ganger på samme måde tæller med tæller og nævner med nævner:

(a/b)/(c/d) = (a/b)·(d/c) = (a·d)/(b·c)


Svar #4
29. juli 2011 af Gustav15 (Slettet)

okay det var nu mere det at jeg troede at man skulle gange 4 i tæller eller nævner i hver brøk


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. juli 2011 af Studieguruen (Slettet)

#4

Du ganger altid det hele tal med tælleren og lader nævneren stå.


Brugbart svar (2)

Svar #6
29. juli 2011 af SuneChr

# 0 :    Et vilkårligt tal, a, kan altid skrives som  a/1 , som jo så bliver en brøk.

Skal en masse brøker ganges med hinanden, ganges tællerne med hinanden, og nævnerne ganges med hinanden på fælles brøkstreg.

At nævneren er 1 ,  forandrer ikke gangestykkerne, idet det for alle a gælder, at      a  =  1·a    =   a/1

Der kan muligvis undervejs, eller til sidst, forkortes.

# 0:   De  4  kan laves om til  4/1   udtales "fire hele" .


Skriv et svar til: Brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.