Matematik

F(x)=x^3+2x+8 bestem f'(1) og bestem en ligning for tangenten

10. august 2011 af JoddleBo (Slettet) - Niveau: B-niveau

En Funktion f er bestemt veed f(x)=x^3+2x+8

Bestem f'(1) og bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet (1;f(1))

Jeg er kommet frem til at f'(1)=3*1^3+1^2+8=12

men hvordan bestemmer jeg en ligning for tangenten?


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. august 2011 af mathon

 

     f '(x) = 3x2 + 2

     f '(1) = 3·12 + 2 = 5

     f(1) = 13 + 2·1 + 8 = 1 + 2 + 8 = 11

dvs
       du skal finde ligningen for den rette linje - tangenten - med hældningstal 5 gennem (1,11)


Brugbart svar (1)

Svar #2
10. august 2011 af volcom1

 Det gør du ved at opskrive ligningen for en ret linje. Du ved for at opskrive ligningen for en ret linje skal anvendes hældningen(a) samt et punkt på linjen. Du har fået punktet opgivet da du ved at (1;f(1)) Dermed skal du bestemme f(1) og du har punktet. 

Der gælder om differential ligninger at de bruges til at bestemme hældningen for en tangent i et bestemt punkt. 

Du har punktet med x koordinaten 1 hvorved du ved at løse f´(1) finder hældningen til tangenten. Nu har du både hældning og punkt og kan opskrive ligningen. 


Brugbart svar (2)

Svar #3
10. august 2011 af SuneChr

f(x)  =  x3 + 2x + 8     ⇒    f´(x)  =  3x2 + 2               f´(1)  =  5              Tangerer punktet (1 ; 11)

Ligningen for tangenten er derfor       y - 11  =  (x - 1)·5


Svar #4
10. august 2011 af JoddleBo (Slettet)

Så hvis jeg har forstået det hele er y=5(x-1)+11


Brugbart svar (1)

Svar #5
10. august 2011 af volcom1

Du skal dog lige løse den sidste så du får en ligning y=ax+b, men ellers er det rigtigt


Brugbart svar (2)

Svar #6
10. august 2011 af SuneChr

# 4   Ja, kan også skrives,      y = 5x + 6   hvoraf det tydeligt fremgår, at hældningen er 5.


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. maj 2012 af lullehmu (Slettet)

Jeg sidder med samme opgave. Hvor får man b'et fra? Du har y=11, a=5, men hvordan finder man frem til b'et? Hvordan ved man det er 6?? :-)


Skriv et svar til: F(x)=x^3+2x+8 bestem f'(1) og bestem en ligning for tangenten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.