Fysik

DAMP MASKINEN

22. august 2011 af imadchabab27 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Kan nogen hjælpe mig med at forklare hvordan en dampmaskine fungere i "nemt" fysik sprog ??

Eller sende nogle links til nogle hjemmesider.

tak for hjælpen.


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. august 2011 af 215 (Slettet)

 Jeg husker at jeg skrev en AT -synopsis om dampmaksinen, og om hvordan den virker.. noget du kunne være interesseret i ? jeg dog kun om den dobbeltvirkende dampmaskinen.. men tror princippet bag det hele er den samme

Hvordan virker den dobbeltvirkende dampmaskinen?
Den dobbeltvirkende dampmaskine virker som dampmaskinen som , minearbejderne brugte til at pumpe vandet op med. Princippet i en dobbeltvirkende dampmaskine er, at vanddamp, som opvarmes i en lukket kedel, hvilket gør at dampen kommer til at fylde mere, og derved kan skubbe stemplet, dampen ledes ind i cylinderen, som derved skubber stemplet frem og tilbage, . I cylinderen hvor der findes et stempel, som bringes i bevægelse vha. dampens tryk, Varm luft har en tendensen til at udvide sig og derfor bevæger stemplet . Ved at forbinde stemplets stang uden for cylinderen med et hjul kan man bringe hjulet til at rotere, hvorefter bevægelsen overføres til andre maskinelementer, f.eks. ved remtræk. På denne måde er den energi, der er bundet i brændslet, omdannet til bevægelse ved hjælp af dampen. Som regel er dampmaskinen dobbeltvirkende, idet dampen skiftevis ledes ind på den ene eller anden side af stemplet i cylinderen, reguleret af en glider , dampen som bliver ledt ind i cylinderen, bliver ledt ud vha. af en glider som derefter fortætter dampen. På denne måde kunne man få termisk energi til at blive til mekanisk energi.
 

http://www.vallensbaekmodelskibsklub.dk/arrang/temaaftener/dampmaskiner/dampmaskiner-artikel.htm


Brugbart svar (1)

Svar #2
22. august 2011 af mathon


Svar #3
22. august 2011 af imadchabab27 (Slettet)

Tak for jeres svar. Det hjalp lidt. Men det jeg var mere interesseret i noget på fysik sprog, da jeg også skal sige det "set med en fysikeres øjne..."

Jeg ved ikke om vi kan indrage formler eller fagord som eksempel  Ekem → Epot + Ekin → Emek

Jeg håber at stadig kan hjælpe. tak på forhånd.


Brugbart svar (1)

Svar #4
22. august 2011 af mathon

 

              pressure-volume-work = tryk·areal·vej = ændring af kinetisk energi

                                 Wpressure-volume = p·A·s = F·s  =  ΔEkin

 

              stempelarbejde omsættes til bevægelsesenergi


Svar #5
23. august 2011 af imadchabab27 (Slettet)

JEg håbede at der var en mere detaljeret / forklarende svar til formlerne.

Jeg har en ekstra spørgsmål hvis i kan hjælpe mig.

Angående "James Watt´s" dampmaskine , skal man forstå at tyngdekraften var det der fik vippebommen til at falde tilbage i position... eller hvad?

Og hvis i kan må i meget gerne forklarer nærmer om kondensatoreren, da jeg ikke er helt sikker på det jeg har forstået.  Det jeg har forstået er således:

at ideen bag kondensatoreren er at danne en vacum, således at den hjalp med at presse stemplet nedad, og dermed blev nyttevirkningen større.


Brugbart svar (1)

Svar #6
23. august 2011 af mette48 (Slettet)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f0/Steam_engine_in_action.gif

vand opvarmes i en lukket beholder (kedelen), så det bliver til damp, hvorved trykket i kedelen stiger

Dampen ledes fra kedelen ind gennem venstre ventil  og videre ind i cylinderen hvorved stemplet presses mod højre og hjulet drejer.

Samtidig med at hjulet drejer er der en stang, der flytter glideren så venstre ventil åbnes ud mod omgivelserne, så dampen i cylinderens venstre ende kan komme ud i det fri samtidig åbnes højre ventil så den varme damp strømmer ind i cylinderens højre side og stemplet flyttes mod venstre. Hjulet drejer.

Stangen flytter glideren så højre ventil åbnes ud mod omgivelserne, så dampen i cylinderens højre ende kan komme ud i det fri. Samtidig åbnes venstre ventil så den varme damp strømmer ind i cylinderens venstre side og stemplet flyttes mod højre. Hjulet drejer.

Der er lidt svært at beskrive det uden en tegning med f.eks bogstaver på de forskellige ting. Jeg håber du forstår lidt af det jeg har skrevet.

xfysiklæreren


Svar #7
23. august 2011 af imadchabab27 (Slettet)

Tak for hjælpen


Skriv et svar til: DAMP MASKINEN

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.