Kemi

Entalpitilvækst (termodynamik)

22. august 2011 af placebo321 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Forbrænding af hydrogen til vanddamp:

2 H2 (g) + O2 (g)  -->  2H2O (g)

Beregn varmeafgivelsen ved forbrænding af 10,0 g hydrogen. (Mener de her H eller H2)

Jeg fik opgaven til 1200 kJ. Min lærer fik et andet resultat, og jeg var uenig i hans fremgangsmåde.

Er der nogen, der kan regne opgaven og vise mig deres fremgangs måde med udførlige forklaringer? Gerne med inddragelse af begrebet "mol reaktion" i forhold til hvor mange mol H2, der er.


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. august 2011 af gigas (Slettet)

Hej!

Her mener de H2, eftersom man ikke forbrænder 10,0 g H, men H2 (også selvom forbindelsen teknisk set hedder dihydrogen)

Forudsat at vi har stuetemperatur på 298K og standard tryk: 1 bar, så er entalpiændringen for forbrændingsreaktionen:

ΔH = 2*ΔH(H2O, g) - 2*ΔH(H2, g) - 1*ΔH(O2, g) = 2*(-241,82 kJ/mol) - 2*0 - 2*0 = -483,64 kJ/mol.

De 10,0 g H2 ækvivalerer en molmængde på:

n(H2) = m/M = (10,0g) / (2,0158g/mol) = 4,96 mol

Af reaktionsskemaet fremgår det, at forholdet mellem reaktion og H2 er 1:2.
Dvs. n(reaktion) = 1/2 * n(H2) = 1/2 * 4,96 mol =2,48 mol

Endeligt kan varmeafgivelsen findes til:

q = |ΔH| * n(reaktion) = | -483,64 kJ/mol | * 2,48 mol = 1199,6 kJ eller ca. 1200 kJ.

Jeg er enig i dit resultat :)

 


Svar #2
23. august 2011 af placebo321 (Slettet)

Kan man godt sige, at forholdet mellem reaktion og H2 er 1:2?

Bruger man normalt ikke udtrykket "mol reaktion", hvis man fx har en værdi for H2. Hvis n(H2) = 4 mol og koefficienten i reaktionsskemaet er 2 foran H2, så har vi "2 mol reaktion". (jeg ved godt det giver det samme resultat, det er bare lige for at vide, hvordan det skal formuleres til eksamen)


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. august 2011 af gigas (Slettet)

Hej igen

Det vil jeg mene, at man godt kan ja. Du har jo forstået meningen i det :) - men tit bruger man udtrykket molreaktion, det brugte vi i hvert fald også i kemi på mit gymnasium. Jeg vil ikke tro, det vil trække ned i sådan en opgave, hvis du ikke bruger udtrykket molreaktion, hvis bare det er klart, hvad du mener.

I de kemibøger vi havde (Kemi 2000 af Helge Mygind) bruges også udtrykket molreaktion, så hvis du holder fast i det, burde du være på den sikre side; ellers prøv at spørg din lærer :)


Skriv et svar til: Entalpitilvækst (termodynamik)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.