Matematik

Spg. til 3.g stof

27. maj 2005 af Sabrina (Slettet)
Hej alle!

Jeg har lige et par enkelte spørgsmål til matematik A-niveau:

1) Har en funktion og dens stamfunktion altid samme definitionsmængde?

2) I beviset for dy/dx = h(x)*g(y) støder man på G'(y) = 1/g(y)
g er kontinuert og forskellig fra 0, men hvorfor forklarer det, at G'(y) altid er en positiv eller negativ, dvs. at G'(y) har konstant fortegn?

God weekend til alle :)

Svar #1
27. maj 2005 af Sabrina (Slettet)

Kan nogen evt. også hurtigt gennemgå, hvordan en mundtlig eksamen i matematik 1-årigt højniveau foregår?

Brugbart svar (0)

Svar #2
27. maj 2005 af allan_sim

#0.
1) Ja.

2) Mon ikke der står noget med "g er kontinuert i et interval omkring y0", og at G'(y) derfor har konstant fortegn i et interval omkring y0"?

3) http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/censor/mdt/ma2000.htm (se under 'Prøvens forløb')


Svar #3
28. maj 2005 af Sabrina (Slettet)

Tak for dine svar, Allan.

2) Jeg skal lige have forstået en ting: g(y) = 0 betyder det, at grafen for g skærer y eller x aksen?

Svar #4
29. maj 2005 af Sabrina (Slettet)

Er der ingen, der kan svare? :)

Brugbart svar (0)

Svar #5
29. maj 2005 af Kim Svenningsen (Slettet)

Det ligger i definitionen af G'(y) = 1/g(y). G'(y) vil altid være forskellig fra 0, og da den er kontinuert pr. definition, vil den altid have samme fortegn. man må jo heller ikke dividere med 0.
Vi kan betragte et eksempel:
dy/dx = x*y, h(x) = x, g(y) = y
Definitionsmængderne er her begge Z+.
Det er selvfølgelig meget primitivt.
Ved separation af variable fås:
1/y*dy = x*dx
Her skal g(y) være forskellig fra 0
Vi integrerer og får:
ln(y) = 0,5*x^2 + c
y = e^(0,5*x^2 + c)
Da g(y) pr. definitionen her ikke har nulpunkter, har vi fundet alle løsninger.
I beviserne optræder løsningen som:
Gomvendt(F(x) + c)
Gomvendt er naturligvis G's omvendte funktion.
g(y) = y
G(y) = ln(y)
Gomvendt(y) = e^y
Her er det igen vigtigt, at y er forudsat positiv. I selve indledningen er det defineret, at G(y) er stamfunktion til 1/g(y) og ikke til g(y), som man let kunne forledes til at tro.
f(x) = x
F(x) = 0,5*x^2
Indsat i løsningen fås:
e^(0,5*x^2 + c)
Beviset baserer sig på, at produktet af to afledede af hinanden omvendte funktioner giver 1, men det har du sikkert opdaget allerede.

Svar #6
30. maj 2005 af Sabrina (Slettet)

Mange tak for dit svar Kim! :)

Det var virkelig dejligt grundigt, så nu forstår jeg det - pragtfuldt ;)

Skriv et svar til: Spg. til 3.g stof

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.