Kemi

Hydroxider - opløselighed og pH

25. august 2011 af JonasEl (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er blevet stillet nogle spørgsmål på Kemi B, men er ikke sikker på fremgangsmåden i 3 af dem.

Spørgsmålene lyder som følger:

1. Hvordan kan du afgøre hvilken af 2 flasker (NaOH, Mg(OH)2) med samme stofmængdekoncentration, der er NaOH?

2. Overvej om det er muligt for alle 4 stoffer (NaOH, KOH, Mg(OH)2,Ca(OH)2) at opnå en pH-værdi på 13.

3. Hvilken pH-værdi er den laveste, som en opløsning indeholdende et af stofferne i 3 kan have?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2011 af mathon

 

    1.     opvarm opløsningerne under samme betigelser: 

                                   den opløsning, der først danner bundfald er Mg(OH)2


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. august 2011 af mathon

ved 25ºC
                         er
                                 pOH = 14 - pH

   en pH-værdi på 13
   er en pOH-værid på 1

dvs
                                 [OH-] = 10-pOH = 10-1 = 0,1 M
for Mg(OH)2
    haves når den
    molære
    opløselighed
    kaldes s
                                 Mg(OH)2 (aq)   --->   Mg2+(aq)  +  2 OH-(aq)
     mættet opløsning      s                           s                 2s
og for ionproduktet
                                            [Mg2+]·[OH-]2 = s·(2s)2 = 4s3 = Kop
                                    
                                            4s3 = 5·10-12 M3

                                            s = (5·10-12 M3)1/3 = 1,077·10-4 M

                                             [OH-]max = 2s = 2,154·10-4 M
svarende til
                                             pOHmin = -log(2,154·10-4) = 3,7
dvs
                                             pHmax = 14 - 3,7 = 10,3

 

    
                                


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. august 2011 af mathon

                                 [OH-] = 10-pOH = 10-1 = 0,1 M
for Ca(OH)2
    haves når den
    molære
    opløselighed
    kaldes s
                                 Ca(OH)2 (aq)   --->   Ca2+(aq)  +  2 OH-(aq)
     mættet opløsning      s                           s                 2s
og for ionproduktet
                                            [Ca2+]·[OH-]2 = s·(2s)2 = 4s3 = Kop
                                    
                                            4s3 = 3,1·10-5 M3

                                            s = ((3,1·10-5)/4 M3)1/3 = 0,020 M

                                             [OH-]max = 2s = 0,040 M
svarende til
                                             pOHmin = -log(0,040) = 1,4
dvs
                                             pHmax = 14 -1,4 = 12,6

 

    
                               


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. august 2011 af mathon

3. Hvilken pH-værdi er den laveste, som en opløsning indeholdende et af stofferne i 3 kan have?

                                                     pHmin = 7


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. august 2011 af mathon

korrigerende redaktion:


3. Hvilken pH-værdi er den laveste, som en opløsning indeholdende et af stofferne i 3 kan have?

                                                     pHmin ≈ 7


Skriv et svar til: Hydroxider - opløselighed og pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.