Matematik

problematisk ligning

26. august 2003 af SP anonym (Slettet)
Hej

Har fået fat i en ligning jeg ikke helt kan

få reduceret.....

Opgaven lyder på

hvad er a når

x i anden - (a+3)* x+3a=0

Hvordan gøres dette ?

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2003 af Hasek (Slettet)

Hej!


Hvis det skal gøres meget udførligt, så fås at

x^2 – (3 + a)x + 3a = 0

<=>

x^2 – 3x – ax + 3a = 0

<=>

x^2 – ax = 0

<=>

x(x – a) = 0

<=>

x – a = 0

<=>

a = x


M.v.h.
Mads Sørensen

Svar #2
26. august 2003 af SP anonym (Slettet)

nej for i facitlisten står der
facit er x=3

og ikke x = a

hvordan kan det være ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. august 2003 af Jean

Hmm snyder du ikke ved biimplikation 2. Du antager allerede der at a = x.

Brugbart svar (0)

Svar #4
26. august 2003 af Lurch (Slettet)

Hasek >> Hvordan kan du lave følgende,
x^2 – 3x – ax + 3a = 0

<=>

x^2 – ax = 0

3x og 3a er jo ikke nødvendigvis det samme

Brugbart svar (0)

Svar #5
26. august 2003 af Lurch (Slettet)

det hele kan vel ses som en andengradsligning
x^2 – (3 + a)x + 3a = 0 =>
sætter man dette udtryk ind i andengradsligning løsningsformlen, ses det at a kan være alle reele tal.

Brugbart svar (0)

Svar #6
26. august 2003 af Jean

Hvis andengradslignigen løses fås: x = a eller x = 3.

Brugbart svar (0)

Svar #7
26. august 2003 af Lurch (Slettet)

ja, det gør man sku også! Jeg skulle måske lige have reduceret fuldt ud.......:-)

Brugbart svar (0)

Svar #8
26. august 2003 af Hasek (Slettet)

Øhhh, iceb, hvad mener du med at der står i facitlisten af x = 3? Du skrev lige, at det er a du vil have isoleret...

Til Ibiza Polar og Lurch:
I har delvist ret, det skal selvfølgelig gøres således:

x^2 – (3 + a)x + 3a = 0

<=>

x^2 – 3x – ax + 3a = 0

<=>

x^2 – 3x – a(x - 3) = 0

<=>

x^2 – 3x = a(x - 3)

<=>

x(x - 3) = a(x - 3)

<=>

a = x


Jeg forstår ikke hvorfor I begge to er så ivrige efter at finde x, når det er a der skal isoleres!


M.v.h.
Mads

Brugbart svar (0)

Svar #9
26. august 2003 af Jean

Det er slet ikke forkert at sige at a, kan være alle reelle tal... Lidt underligt spørgsmål efter min smag...


Svar #10
26. august 2003 af SP anonym (Slettet)

ok i svarer ikke på mit spm

og nu fatter jeg endnu mindre end

jeg gjorde før ......


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. august 2003 af 404error (Slettet)

Jeg mener ikke, det bør ses som en andengradsligning. Som spørgsmålet er formuleret, er det kun meningsfyldt at undersøge, for hvilke a størrelsen

x^2 – (3 + a)x + 3a,

er identisk lig nul. Og det er ganske rigtigt for a=x, hvilket ses direkte ved at gange parenteserne ud.

Svar #12
27. august 2003 af SP anonym (Slettet)

jamen hvordan kan a blive = 3

lav venligst mellemregninger tak ...



iceb

Skriv et svar til: problematisk ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.