Matematik

Retvinklede trekant beregn siderne- hjælp!

31. august 2011 af siid002 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle.

Jeg har fået denne opgave som lyder på:      I en retvinklet trekant ABC er C = 90 og sidelængderne: c = 41 og a+b = 49

Find arealet samt længderne af siderne a og b.

Har grublet længe over dette og jeg kan ikke finde en løsning.

Du behøver ikke være villig til at give svar. Hjælp på vejen ville være rigtig dejligt!


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. august 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

a2 + b 2 = 412

og

a + b = 49

Isolerer a i anden ligning: a = 49 - b

Indsætter i øverste:

(49 - b)2 + b2 = 1681

2401 - 49b - 49b + b2 + b2 = 1681 <=> 2b2 - 98b + 720 = 0

Løs som en alm. andengradsligning. Så finder du b. Derefter beregner du a.


Svar #2
31. august 2011 af siid002 (Slettet)

 Opgaven lyder faktisk: Bestem ud fra disse oplysninger areal samt længderne af a og b.. vil det sige at jeg selv på bestemme a og b, hvis bare det giver 49 til sammen ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. august 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Nej. "Bestem" = "Løs matematisk" og ikke "Gæt".


Svar #4
31. august 2011 af siid002 (Slettet)

 #1

a2 + b 2 = 412

og

a + b = 49

Isolerer a i anden ligning: a = 49 - b

Indsætter i øverste:

(49 - b)2 + b2 = 1681

2401 - 49b - 49b + b2 + b2 = 1681 <=> 2b2 - 98b + 720 = 0

Løs som en alm. andengradsligning. Så finder du b. Derefter beregner du a.

Mange tak for hjælpen, men jeg er ikke sikker på jeg forstår dit svar. hvordan vil den andengrads ligning se ud ?


Svar #5
31. august 2011 af siid002 (Slettet)

 Jeg kan sagtens udregne a men jeg er ikke så god til andengradsligninger så her ligger problemet


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. august 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Øh? Læs igennem igen og se, om du kan identificere andengradsligningen (jo, den ER skrevet op). Ellers må du lige læse op på det i din bog.


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. august 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Du kan ikke udregne a uden at udregne b. For at udregne b skal du løse andengradsligningen.


Brugbart svar (1)

Svar #8
31. august 2011 af mathon

                          

                              Pythagoras
                             c2 = a2 + b2 = (a+b)2 - 2ab

                             c2 = (a+b)2 - 2ab

                             2ab = (a+b)2 - c2 = 492 - 412 = 720

                              (1/2)ab = 180

areal
                              T = (1/2)ab = 180        

du har nu
                               a·b = 360
      og
                               a+b = 49                      som er et  ligningssystem symmetrisk i a og b

                               a·(49-a) = 360

                               -a2 + 49a -360 = 0

                               a2 - 49a +360 = 0

                               a = 9                    v     a = 40

                               b = 49- 9 = 40      v     b = 49 - 40 = 9

konklusion:
                            den ene katete er 9 og den anden katete er 40

                               
                              


Brugbart svar (0)

Svar #9
31. august 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Mathon bruger så en anden metode, som nok ikke er tiltænkt #0. Men resultatet passer self, med metoden i #1.


Svar #10
31. august 2011 af siid002 (Slettet)

 Tak for hjælpen begge to. Jeg er ret blank hvad der angår 2grads ligninger så jeg vil prøve at sætte mig ind i det, så jeg kan forstå jeres svar.


Brugbart svar (1)

Svar #11
31. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

Da trekanten er retvinklet, og a og b er de to kateter, er trekantens areal

T = (1/2)·ab .

Da hypotenusen er c = 41, er

a2 + b2 = c2 = 412

Endvidere er det oplyst, at a+b = 49, så

(a+b)2 = a2 + b2 + 2ab = 412 + 2ab = 492 ,

hvoraf det følger, at

2ab = 492 - 412 = (49+41)(49-41) = 8·90 , og dermed fås trekantens areal til

T = (1/2)·ab = (1/4)·2ab = (1/4)·8·90 = 2·90 = 180

Da endvidere ab = 360 og a+b = 49, følger det, at a og b er de to rødder i 2.-gradsligningen

x2 -49x + 360 = 0 , der har diskriminanten d = 312 , hvorfor

a , b = (49 ± 31)/2


Svar #12
31. august 2011 af siid002 (Slettet)

 Tak for det andersen11. Jeg havde helt glemt den metode med rødderne, nu giver det hele meget mere mening :-)


Svar #13
31. august 2011 af siid002 (Slettet)

 #11

Da trekanten er retvinklet, og a og b er de to kateter, er trekantens areal

T = (1/2)·ab .

Da hypotenusen er c = 41, er

a2 + b2 = c2 = 412

Endvidere er det oplyst, at a+b = 49, så

(a+b)2 = a2 + b2 + 2ab = 412 + 2ab = 492 ,

hvoraf det følger, at

2ab = 492 - 412 = (49+41)(49-41) = 8·90 , og dermed fås trekantens areal til

T = (1/2)·ab = (1/4)·2ab = (1/4)·8·90 = 2·90 = 180

Da endvidere ab = 360 og a+b = 49, følger det, at a og b er de to rødder i 2.-gradsligningen

x2 -49x + 360 = 0 , der har diskriminanten d = 312 , hvorfor

a , b = (49 ± 31)/2

Hvorfor bliver 49^2-41^2 = (49+41)(49-41) og ikke (49-41)(49-41) ??


Brugbart svar (0)

Svar #14
31. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Fordi jeg benytter kvadratsætningen a2 - b2 = (a+b)(a-b) . Den gik i oldtiden under navnet "to tals sum ganget med de samme to tals differens er lig med differensen mellem de to tals kvadrater".


Svar #15
31. august 2011 af siid002 (Slettet)

Okay. Sidste ting jeg er usikker på er hvordan du fandt diskriminanten uden at kende a og b ?


Brugbart svar (0)

Svar #16
31. august 2011 af Millermand (Slettet)

Mathon skriver: Pythagoras

                             c2 = a2 + b2 = (a+b)2 - 2ab

                             c2 = (a+b)2 - 2ab

 

Men er dette korrekt? 

Jeg ved at (a+b)2=a2+b2+2·a·b

Men (a+b) i anden er jo ikke det samme som a i anden + b i anden vel???

 

Eller hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #17
31. august 2011 af Millermand (Slettet)

 Eller er det den her der refereres til: 

c2 = a2 + b2 - 2ab cos(C)

Men da er Cos(90) jo lig 0


Brugbart svar (0)

Svar #18
31. august 2011 af Millermand (Slettet)

 Giver det ikke +98b i #1?

Det er jo 49 i anden + b ianden - 2*49*(-b) + b ianden

Og -98*(-1) er vel lig 98???


Brugbart svar (0)

Svar #19
31. august 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Hva?

(49 - b)2 = 49*49 + 49*(-b) + 49*(-b) + (-b)*(-b) = 492 - 49b - 49b + b2 = 492 - 98b +b2


Brugbart svar (0)

Svar #20
31. august 2011 af Millermand (Slettet)

 Undskyld det er vist mig der er træt, men hvis jeg bruger reglen: 

(a-b)2=a2+b2-2·a·b

Så får man vel følgende: 

49*49+(-b)*(-b)-2*49*(-b) = 49 i anden + b i anden + 98b

Hvor regner jeg galt?

Undskyld, jeg er ude af træning:)

Men -2*49(-b) må vel give +98b??? Eller?


Forrige 1 2 Næste

Der er 35 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.