Kemi

??

31. august 2011 af 8745 (Slettet) - Niveau: A-niveau

´hej jeg har brug for hjælp til dette

0,120 g Ba(OH)2 opløses i vand, hvorefter der tilsættes 7,50 ml 0,100 M svovlsyre. Efter reaktion er det samlede rumfang 250 ml.

a) Skriv på støkiometrisk form reaktionsskemaet for den reaktion, der finder sted ved tilsætningen af svovlsyre

b) Hvor meget vejer det dannede bundfald?
c) Hvad er pH i væsken efter reaktionen?
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. august 2011 af mathon

a)

                        Ba(OH)2 (aq)   +   H2SO4 (aq)   --->   BaSO4 (s)   +  2 H2O (l)

b)

                      n(Ba(OH)2) = n(Ba2+)  =  (0,120 g) / (171,34 g/mol) 0,0007 mol 

                      n(H2SO4) = n(SO42-)  =  (0,0075 L) / (0,100 mol/L) 0,00075 mol

(HSO4- er middelstærk - pKs2 = 1,92 - og således næsten helt dissocieret)

(Da BaSO4's opløselighedsprodukt er meget lille 1,1·10-10 M2  dvs den molære opløselighed s = 0,00001 M
således kun kan give en ubetydelig afvigelse på 5. decimal, ses der bort fra den.)

      der vil således bundfældes

                               ca. 0,0007 mol BaSO4
      dvs
                               mbundfald = n·M = (0,0007 mol) · (233,40 g/mol) = 0,16338 g = 163,38 mg BaSO4

c)
                               n(H2SO4)rest = (0,00075 mol) - (0,0007 mol) = 0,00005 mol

                               n(H3O+)rest = 2·(0,00005 mol) = 0,00010 mol

                              [H3O+] = n/V = (0,0001 mol) / (0,250 L) = 0,00040 M

                              pH = -log([H3O+]) = -log(0,00040) ≈ 3,4

                                           

 


Svar #2
31. august 2011 af 8745 (Slettet)

tusinde tak mathon. Gider du også se om jeg har lavet den den anden opgave korrekt? den der med hjælp den øverste lige nu?


Svar #3
31. august 2011 af 8745 (Slettet)

hmm hvorfor ganger du med 2 i opgave c


Skriv et svar til: ??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.