Fysik

hjælp til forskelligt fysik

01. september 2011 af yaba (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej er der nogen som kan hjælpe med denne opgave sæt?

(så vi laver den sammen, på en måde) 

I bogen Den Lille Prins bor en lille prins på en omtrent kugleformet asteroide med radius på ca. 10m

a) Hvad er rumfanget af asteroiden?

V = 4/3x π x r3
4/3*3,14*10^3 =


At dømme efter figuren ovenfor består asteroiden af klippemateriale omtrent som på Jorden. Densiteten af klippemateriale på Jorden er 2700kg/m3.

b) Hvad er massen af asteroiden?


Asteroiden påvirker Den Lille Prins med en tyngdekraft som om hele massen af asteroiden var koncentreret i dens centrum. Massen af Den Lille Prins kan sættes til 20kg.

c) Hvad er tyngdekraften fra asteroiden på Den Lille Prins?


Den Lille Prins er også påvirket af tyngdekraften af Solen, der har en masse på 1,99.1030kg. Hvis vi antager at asteroiden befinder sig i det såkaldte asteroidebælte vil afstanden til Solen være omkring 4,0.1011m.

d) Hvad er tyngdekraften fra Solen på Den Lille Prins?


e) Hvad vil der ske med Den Lille Prins?

Opgave 2: Ole Rømer.

I sin analyse af formørkelsen af Io bag Jupiter lykkedes det Ole Rømer at vise at det tog lyset ca. 11 minutter at tilbagelægge en jordbaneradius dvs. 1,46.1011m

a) Bestem ud fra dette den eksperimentelle lyshastighed.


b) Sammenlign dette med den moderne værdi.
 


Svar #1
01. september 2011 af yaba (Slettet)

 i opgave b) skal man ikke gange 2700kg/m3 med resultatet fra opgave a)?


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#1

Jo, det er korrekt.

c) Benyt   F = GmM/r2 . Tilsvarende formel benytted i d).

Opg 2 a) Benyt, at v = s/t .


Skriv et svar til: hjælp til forskelligt fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.