Matematik

Hjælp til reducering af udtryk (HASTER!)

02. september 2011 af gogogreys (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle! Vi sidder lige og bøvler med et matematik stykke, som skal afleveres i aften...

Har vedhæftet et skærmbillede, men ellers ser stykket således ud:

 

x-4 / 4x2-4x+1 * (2x-1)

 

Altså en brøk med x - 4 / 4x2 - 4x + 1 ganget med et helt tal/led * (2x - 1)

 

Er der nogen der kan greje den? Nævneren er en kvadratsætning, så langt er vi ... :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2011 af NejTilSvampe

jeg vil starte med at kigge på nævneren.

4x^2 - 4x +1 

det udtryk kan vi muligvis faktorisere. 

løs  4x^2 - 4x +1 = 0 , det giver én løsning x = 0,5

derfor kan det faktoriseres til 

4(x-0,5)^2 = (2x-1)^2   Du kan gange med √4 inde i parentesen og fjerne 4 uden fra parentesen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#1

Ja, og den kan yderligere reduceres således

((x - 4)·(2x - 1)) / (2x - 1)2 =

((x - 4)·(2x - 1)) / ((2x - 1)·(2x - 1)) = 

(x - 4) / (2x - 1)


Svar #3
02. september 2011 af gogogreys (Slettet)

Tusinde tak, men kan man ikke reducere videre? Eller er resultatet (x - 4) / (2x - 1) ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#3

Udtrykket kan ikke reduceres mere. Facit er angivet i #2.


Skriv et svar til: Hjælp til reducering af udtryk (HASTER!)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.