Kemi

Bjerrumdiagram

02. september 2011 af dane1234 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Phthalsyre er en divalent syr. Tegn et Bjerrum-diagram for syren, idet pKS1= 3,0 og pKS2= 5,4. - det har jeg så gjort, men hvordan angiver jeg:

Angiv den procentvise sammensætning ved pH = 2,5 og pH = 6,0 og pH = 8,0. Hvilke stoffer består opløsningen af ved de tre pH-værdier? Du kan vælge at aflæse og/eller beregne sammensætningen. Ved beregning skal du forklare, hvordan du er kommet frem til beregningsformlen.
 

hvordan finder jeg ud af hvorledes phthalsyre omdannes trinvist til .. ??

er der nogen der kunne hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2011 af mathon

 

                  H2Phthal   +   H2O   <--->   HPhthal-    +    H3O

                      pH = pKs + log (nb/ns) = 3,0 + log (nb/ns)
  hvoraf
                      log (nb/ns) = pH - 3,0 = 2,5 - 3,0 = -0,5

                      nb/ns = 10-0,5 ≈ 0,3162
  ved pH = 2,5
  er
                      n(HPhthal-) 31,62% af n(H2Phthal)

 

                  HPhthal-   +   H2O   <--->   Phthal2-    +    H3O

                      pH = pKs + log (nb/ns) = 5,4 + log (nb/ns)
  hvoraf
                      log (nb/ns) = pH - 5,4 = 8,0 - 5,4 = 2,6

                      nb/ns = 102,6 ≈ 398,1
  ved pH = 8,0
  er
                      n(Phthal2-) ≈ 400 gange n(HPhthal-)

                     

                                    


Svar #2
02. september 2011 af dane1234 (Slettet)

skal der ikke stå pH 6 i stedet for pH 8 eller hvad ? :o

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. september 2011 af mathon

rettelse

                 HPhthal-   +   H2O   <--->   Phthal2-    +    H3O

                      pH = pKs + log (nb/ns) = 5,4 + log (nb/ns)
  hvoraf
                      log (nb/ns) = pH - 5,4 = 6,0 - 5,4 = 0,6

                      nb/ns = 100,6 ≈ 4
  ved pH = 6,0
  er
                      n(Phthal2-) ≈ 4 gange n(HPhthal-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. september 2011 af mathon

en lidt lettere tilgang kunne måske være

          syrebrøken
                               x = 1/(1+10pH-pKs)        0<x<1

          og
                               nb/ns = (1-x)/x          

...............      

ved pH = 8,0  er puffervirkningen for længst ophørt
                      og der er så godt som intet HPhthaltilbage.


Svar #5
02. september 2011 af dane1234 (Slettet)


Skriv et svar til: Bjerrumdiagram

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.