Matematik

Differentialligninger

03. september 2011 af streetkingz (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg har et spørgsmål som jeg står stuck ved, håber der er nogen der kan hjælpe mig med den. 

 

Undersøg om f(x)=1 er løsning til diff.ligningen: y''+2y'+y=0

Det har jeg så løst og fået til   0+2*0+1=x, hvilket vil sige at x=1

Men så kommer det der stopper hele systemet..

Bestem derefter k, så y=x+k  er løsning. 

Jeg har prøvet men det går ikke så godt :/


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. september 2011 af Walras

Undersøg, om f(x)=1 er løsning til y''+2y'+y=0.

Da f'(x)=0, f''(x)=0 opnås ved indsættelse, at 0+2*0+1≠0, hvormed prøven viser, at funktionen ej er løsning til differentialligningen. 


Svar #2
04. september 2011 af streetkingz (Slettet)

at hvad :S

Jeg skal bestemme k, det andet har jeg løst og det er accepteret af min lærer. Det er delopgave 2 jeg har problemer med, og der er en løsning, på facit står der at k=-2, men det er mellemregningerne jeg ikke kan finde ud af ..


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. september 2011 af Walras

Hvilken differentialligning taler du om da? Den homogene førsteordens differentialligning?

y''+2y'+y=0

eller den inhomogene, som du regner på i indlægget?

y''+2y'+y=x

Det er jo umuligt at hjælpe, når din notation er vægelsindet. Deraf rettelsen i #1.

Hvis du benytter den inhomogene differentialligning, da har du, at y'=1 og y'=0, så 0+2*1+x+k=x, som løses for k=-2. 


Svar #4
04. september 2011 af streetkingz (Slettet)

mener du ikke at y=1 og y'=0 ?? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. september 2011 af Walras

Hvis du har funktionen

y=x+k

må dens afledede være

y'=1

og dens anden afledede må da være

y''=0


Svar #6
04. september 2011 af streetkingz (Slettet)

Altså jeg har løst delopgave 1 og fundet ud af at f(x)=1 ikke er løsning til y''+2y'+y=0

 

men hvordan kan man gøre det med k, kan slet ikke komme til en løsning, kan jeg få en detaljeret forklaring?


Brugbart svar (1)

Svar #7
04. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

I din nye version af tråden skriver du differentialligningen y'' + 2y' + y = x , hvilket du ikke har gjort ovenfor.

(Se https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1062647 )

Indsæt funktionen y = x+k i differentialligningen og bestem k . Benyt resultaterne i #5.


Svar #8
04. september 2011 af streetkingz (Slettet)

Jeg har forstået det nu, mange tak for hjælpen :)

 


Skriv et svar til: Differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.