Fysik

Hvor mange procent af smykket er guld

05. september 2011 af drJones95 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hey, jeg sidder med en irriterende opgaver jeg ikke kan få til at gå op. Den lyder således:

 

Et metal, som er en legering af guld og sølv, har massen 1,271 kg, og

densiteten 14,13g g/cm^3.


Hvor mange procent af smykket er guld?

 

Jeg håber der er nogle som kan hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Man skal kende densiteterne af rent guld og rent sølv, og man skal også tage stilling til, om man vil finde procentdelene efter masse eller efter volumen, og man antager, at det samlede volumen af legeringen er lig med summen af bestanddelenes voluminer.

Densiteter: ρAu , ρAg, ρleg

Samlet masse: m .

Samlet volumen: V = m / ρleg

Hvis x er volumenandelen af guldet, og mAu er massen af guldet, og mAg er massen af sølvet, har vi

x·V = mAu / ρAu , og (1-x)·V = mAg / ρAg  , hvoraf

mAu = xV·ρAu , og mAg = (1-x)V·ρAg , og dermed

m = mAu + mAg = xV·ρAu + (1-x)V·ρAg = m·(xρAu + (1-x)ρAg) / ρleg , eller

(xρAu + (1-x)ρAg) / ρleg = 1 ,

hvoraf volumenandelen x af guld kan findes.


Svar #2
05. september 2011 af drJones95 (Slettet)

Mange tak :)

Svar #3
05. september 2011 af drJones95 (Slettet)

nu har jeg fået kigget på opgaven ud fra dine forklaringen. Jeg kan ikke helt få det til at hænge sammen. Hvor kommer (1-x) fra og x = volumeandelen af guldet. Vi kender ikke nogen andel af Au og Ag. Håber du kan hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. september 2011 af mathon

 

                   volumenforholdet er det omvendte af afstandsforholdet til middeldensiteten

                  

                                   stof                             densitet              afstand
                                    Au                              19,30
                                                                                                  5,17
                                                                       14,13
                                                                                                  3,63
                                    Ag                               10,50

 

                                   

                                VAu / VAg  =  3,63 / 5,17

                                VAu / Vtotal  = 3,63 / (3,63 + 5,17)

                                VAu = (3,63 / 8,8)·(1271 g) / (14,13 g/cm3) = 37,1046 cm3

                                mAg = (5,17 / 8,8)·(1271 g) / (14,13 g/cm3) = 52,8459 cm3

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

I ligningen fra #1

(xρAu + (1-x)ρAg) / ρleg = 1

kendes ρAu = 19,30 , ρAg = 10,50 og ρleg = 14,13 , så x kan bestemmes

x(ρAu - ρAg) = ρleg - ρAg , hvoraf

x = (ρleg - ρAg) / (ρAu - ρAg) = (14,13 - 10,50) / (19,30 - 10,50) = 3,63 / 8,80 = 41,25%

1 - x = (ρAu - ρleg) / (ρAu - ρAg) = (19,30 - 14,13) / (19,30 - 10,50) = 5,17 / 8,80 = 58,75%

i overensstemmelse med mathon's resultat i #4


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. september 2011 af mathon

#4 sidste linje
                           mAg   rettes til   VAg

 

og dernæst:

   guldprocent:
                              PAu(37,1046 cm3)·(19,30 g/cm3) / (12,71 g) = 56,3 %

da
        12,71 g ≡ 1%


Svar #7
05. september 2011 af drJones95 (Slettet)

Nu er jeg helt med, mange tak for de virkelige gode svar! :)

Brugbart svar (0)

Svar #8
06. september 2011 af mathon

generelt i detaljer:

                                                    volumen         densitet          afstand
                                    stof1           V1                 ρ1             a1 = ρ1 - ρm        ρ2 < ρm < ρ1
                                    stof2           V2                 ρ2             a2 = ρm - ρ2                      

                                   

                                   

                                                         totalmalmasse = totalmalmasse

                                                          V1·ρ1 + V2·ρ2  =    (V1+V2)·ρm

                                                    V1·(ρm + a1) + V2·(ρm - a2) = V1·ρm + V2·ρm

                                                    V1·ρm + V1·a1  +  V2·ρm - V2·a2 = V1·ρm + V2·ρm

                                                                     V1·a=  V2·a2

                                                                     V1 / V2  = a2 / a1


Skriv et svar til: Hvor mange procent af smykket er guld

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.