Kemi

Redoxreaktioner

05. september 2011 af KlumpenGoofy (Slettet)

Hej!
Jeg har fået følgende opgave og er gået i stå, og mangler starthjælp. Jeg mangler en grundform for at kunne afstemme reaktionsskemaerne a og b. Sker reaktionerne egentlig i et surt miljø? Jeg har også problem med c, skal jeg bare ud regne massen for Na2S203 og NaS4O6 for at kunne udregne masseprocenten?


Man ønsker at bestemme kobberindholdet i en legering. Først opløses legeringen i salpetersyre. Derved dannes den farveløse gas NO, og metallerne i legeringen omdannes til metalioner.
a) Skriv et afstemt reaktionsskema for den redoxreaktion, der sker, når kobber behandles med saltpetersyre.
Når legeringen er opløst, neutraliseres syren i opløsningen, og der tilsættes overskud af NaI. Iodidioner reagerer med kobber(II)ioner, og der dannes kobber(I)iodid og frit Iod (I2).
b) Opskriv reaktionsskemaet for denne reaktion.
Mængden af det dannede iod bestemmes ved titrering med natriumthiosulfat og stivelse som indikator. Stivelse danner en blå farve med iod, og når titreringen er til ende, forsvinder derfor den blå farve.
Titreringsreaktionen har følgende reaktionsskema:
I2 + 2 S2O3^2- -> 2 I^- + S4O6^2-
I et konkret tilfælde blev 0,545 g kobberholdig legering behandlet som beskrevet ovenfor. Ved den afsluttende titrering blev der brugt 22,4 mL 0,1000M Na2S2O3.
c) Beregn legeringens kobberindhold i masse procent.


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. september 2011 af mathon

a)

                                    0         +5                    +2           +2
                                   Cu   +   NO3-        --->    Cu2+   +   NO

                                  3 Cu   +  2 NO3-   +   8 H+       --->   3 Cu2+   +  2 NO   +   4 H2O

b)
                                  +2          -1                 +1            0
                                  Cu2+   +   I-         --->   Cu+   +     I2

 

                                  2 Cu2+   +  2 I-     --->  2 Cu+   +    I2

c)
                                   I2  +  2 S2O32-   --->   2 I-   +   S4O62-

   stofmængdeforhold:
                                  S2O32- : Cu2+  =  1 : 1

      n(Cu2+) = n(S2O32-) = n(Na2S2O3) = V·c = (0,0224 L)·(0,1000 mol/L) = 0,00224 mol

       kobberindhold = n·M = (0,00224 mol) · (63,546 g/mol) = 0,142343 g

       Cu-masse% = (0,142343 g) / (0,00545 g) · (1%) ≈ 26,12%

...

   da 0,00545 g ≡ 1%
         


Skriv et svar til: Redoxreaktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.