Fysik

Strøm, resistans og polspænding

07. september 2011 af Pellerøv (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Ja, så sidder jeg endnu en gang, med en opgave som volder min voldsomme problemer.
Hvilke formler skal jeg bruge til opgaven (se venlist vedhæftet opgave nr. 6)?

 

Vedhæftet fil: Hjemmeopgave+nr+14.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #1
07. september 2011 af peter lind

Du skal bruge reglerne for parallel og serie koblet modstande. Brug først at R2 og R3 er parallekoblet og find en erstatningsmodstand R23 for den. Brug dernæst at R23 er seriekoblet med R1 og find erstatningsmodstanden for dem R123. Brug derefter at R4 er parallel koblet med R4


Svar #2
07. september 2011 af Pellerøv (Slettet)

Hej Peter

Er "R4" parallel forbundet med "R23"?


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. september 2011 af peter lind

Nej den er parallelkoblet med R123. Beklager jeg kom til at skrive R4 begge steder.


Svar #4
07. september 2011 af Pellerøv (Slettet)

Ser dette rigtig ud?

A.          R(23)1 = ( 1/R2 + 1/R3 ) -1 = ( 1/15 Ω / 1/30 Ω ) -1 + 30 Ω = 40 Ω
             RYTOTAL = ( 1/RYDRE + 1/R(23)1 ) -1 = ( 1/60 Ω + 1/40 Ω ) -1 = 24 Ω

B.          I = U0/Ri + Ry = 45 V / (0,60 Ω + 24 Ω) = 1,8 A

C.          Up = Ry * I = 24 Ω * 1,8 A = 43,2 A

D.          I1 = U0/R4 = 45 V / 60 Ω = 0,75 A.

E.          I2 = U0/R1 = 45 V / 30 Ω = 1,5 A


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. september 2011 af peter lind

Jeg har ikke kontrolleret tallene kun metoderne.

A ser godt nok ud bortset fra at du efter anden lighedstegn skrive / i stedet fra +

B ser også godt nok ud bortset fra manglende parenteser efter første lighedstegn

C OK

D Det er polspændingen du skal bruge Iøvrigt er det mere logisk at kalde strømmen I4

E du skal bruge at den strøm der gennem R1 er den totale strøm - den der går gennem R4


Svar #6
07. september 2011 af Pellerøv (Slettet)

Hej igen

Det lyder godt! ;)

Men jeg er lidt usikker på hvad du mener med D og E?
 


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. september 2011 af peter lind

Spændningen over R4 er den samme som polspændningen

Den totale strøm gennem batteriet deler sig foroven til venstre og til højre, Den til venstre går gennem R4 og den til højre går gennem R1. Ladninger er bevaret hvorfor summen ad de 2 strømme er den samme som går gennem batteriet

 


Svar #8
07. september 2011 af Pellerøv (Slettet)

Men hvilke formler skal jeg så bruge?


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. september 2011 af peter lind

I D skal du blot erstatte U0 med polspændningen. I E skal du bruge at summen af de 2 strømme er den totale strøm


Svar #10
07. september 2011 af Pellerøv (Slettet)

Så det lyder meget rigtig hvis E bliver til;

Up / Ry = 43,2 A / 60 Ω = 0,72 A   ?

 

Men hvordan regner jeg E'eren, hvis jeg vil føre kontrol med, at jeg har regnet rigtig i den foregående opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #11
07. september 2011 af peter lind

Du kan ud fra strømmene beregne om højre side også giver polspændningen

Jeg har lige opdaget en fejl i besvarelsen af polspændningen Du angiver resultatet som Ampere. Resultatet er i volt


Svar #12
07. september 2011 af Pellerøv (Slettet)

Okay, mange tak.. Er glad for, at du lige gjorde mig opmærksom på fejlen, og den er hermed rettet..! :)

Meen.. Jeg syntes stadig ikke helt jeg er med på, hvad jeg egentlig skal i spørgsmål E.

Altså jeg skal ikke bruge denne formel:      U0 / R1  ?


Brugbart svar (0)

Svar #13
07. september 2011 af peter lind

nej du skal bruge at den strøm der køre til venstre + den der kører til højre skal være totalstrømmen


Svar #14
07. september 2011 af Pellerøv (Slettet)

Okay, tror bare jeg dropper at besvare spørgsmål E, syntes slet ikke lige jeg kan forstå det :)

Men tusinde tak for hjælpen..! - det sætter jeg virkelig stor pris på ;)


Skriv et svar til: Strøm, resistans og polspænding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.