Matematik

Sandsynligheds regning

12. september 2011 af Metzschjensen (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Jeg har fået en opgave som lyder:

i en pose ligger 20 kugler: 10 blå, 5 røde, 4 grønne og 1 hvid

hvad er sandsynligheden for at trække:

a) 2 blå

b) 2 grønne

c) 1 rød og 1 hvid

d) 3 blå

jeg ønsker ikke at i skal lave opgaven for mig, men jeg ønsker et svar på hvordan man kan løse opgavn og så evt. et eksempel på en af dem 

på forhånd mange tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. september 2011 af peter lind

Du skal i alle tilfælde finde på hvor mange måder du kan få i de forskellige opgaver og dividere med antal måde du kan trække 2 kugler ud af 20..

For at tage spørgsmål a) du skal vælge  2 blå kugler ud af 10 kugler. Det skal du bruge binomialkoefficienter til at finde.


Svar #2
12. september 2011 af Metzschjensen (Slettet)

er der ikke en mere enkel måde i forhold til dette blot er sen simpel 8 klasses opgave ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. september 2011 af peter lind

Nej. Har du ikke haft om binomialkoefficienter ?


Svar #4
12. september 2011 af Metzschjensen (Slettet)

nej ikke endnu, kan du forklare det nærmere ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. september 2011 af peter lind

Binomialkoefficienten kan skrives som Kn,m, hvor n angiver et antal (i dit tilfælde 10 for de blå kugler og m hvormange du tager ud ( i a er m=2). Binomialkoefficienten angiver såpå hvor mange måder du kan tage m ud af n genstande for eks. kugler. I spørgsmål a) vil sandsynligheden så blive K10,2/K20,2

Kn,m = n!/(m!(n-m)! og kan ellers slås op i for eks. regneark.


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. september 2011 af Lagarde (Slettet)

Sandsynligheden for at trække en blå 2/20=1/10=10%

Prøv og se om du kan løse de andre, ud fra det jeg har skrevet.

Kan ikke forklare det bedre


Svar #7
12. september 2011 af Metzschjensen (Slettet)

det som #6 har skrevet lyder i hvert fald mere enkelt hvis det er rigtig altså


Svar #8
12. september 2011 af Metzschjensen (Slettet)

men hvad så hvis spørgsmålet er 1 hvid og så 1 rød (til #5)


Svar #9
12. september 2011 af Metzschjensen (Slettet)

men i forhold til det du har skrevet #6 så tager du ikke hensyn til hvor mange blå det er i den udregning


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. september 2011 af birgitd

det er ikke rigtig for så vil det blive samme svar for alle opgaver.

Første trækning er der 20 kugler og 10 af dem er blå, så det bliver det 10/20 anden trækning er der kun 19 kugler tilbage og 9 af dem er blå.

Så bliver sandsynligheden 10/20*9/19= 


Svar #11
12. september 2011 af Metzschjensen (Slettet)

Jeg er rigtig glad for at du prøver at hjælpe mig med denne opgave #6  og jeg forstår også det første du skriver i den der #6. men til sidst skriver du så hvordan man skal bruge talende således: Kn,m = "n!/(m!(n-m)!" der forstår jeg slet ikke dine brug af udråbstegn


Brugbart svar (0)

Svar #12
12. september 2011 af peter lind

Gå ind på http://ga-randers-hf-vuc.dk/matlex/sandsyn.html#komb Der er det bedre forklaret ind jeg kan, og du kan også få binomisälkoefficienterne udregnet.


Svar #13
12. september 2011 af Metzschjensen (Slettet)

det link virker desværre ikke 


Brugbart svar (0)

Svar #14
12. september 2011 af peter lind

jeg har desværre lavet en tastefejl. Det skal være http://ga.randers-hf-vuc.dk/matlex/sandsyn.html#komb


Brugbart svar (2)

Svar #15
12. september 2011 af birgitd

Hej jeg tror altså ikke det er 8 klasse matematik I har gang i og at bruge et regnemaskine fra hf hører heller ikke til.

Jeg mener stadigvæk at på 8 klasse niveau er det simpel brøkregning der er meningen.'Altså først er der 10 chancer ud af 20 muligheder og dernæst er der 9 chancer ud af 19 mulige. det giver 2 brøkker der skal ganges sammen

10/20 * (9/19) og fasit er det samme som hvis man regner det ud med binomisalkoefficienten.

 


Svar #16
12. september 2011 af Metzschjensen (Slettet)

tak #15 sikke et dejligt svar, det vi ljeg gøre så kan jeg lære det md binomisalkoefficienten senere :D


Brugbart svar (0)

Svar #17
18. september 2013 af 123434 (Slettet)

Det må da være. Ret mig, hvis jeg har misforstået

a) 10/20 kan forkortes til 1/2. 

1/2*1/2=1/4=25% sandsynlighed for at trække 2 blå

b) 4/20=1/5

1/5*1/5=1/25=4% for at trække 2 grønne.


Brugbart svar (0)

Svar #18
18. september 2013 af birgitd

Hej 123456, du har ret i at 10/20 er 1/2, men du kan ikke brug det tal til anden kugle medmindre du mener man lægger den første tilbage inden du trækker anden kugle og så ender man jo ikke med 2 kugler. Så når du har trukket første blå kugle så er der kun 19 tilbage og heraf kun 9 blå der for bliver chancen for anden blå kun 9/19.

Skriv et svar til: Sandsynligheds regning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.