Matematik

funktionerne f og g er givet ved..

13. september 2011 af louiseeglin (Slettet)

Funktionerne f og g er givet ved:

f(x)=-x^2+6x+1 og g(x)=x^2-2x+7

 

a) bestem toppunktet til grafen for f, og tegn denne graf.

 

b) bestem koordinatsættet til hvert af skæringspunkterne mellem grafen for f og grafen g.


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2011 af Jerslev (Slettet)

#0: Noget forslag selv?


Svar #2
13. september 2011 af louiseeglin (Slettet)

Vi har ikke arbejdet ret meget med det endnu, og har derfor kun en enkelt gang gennemgået hvordan man "løser dem".. Men jeg forstår bare ikke hvad det er jeg skal ved opgaverne, og hvordan jeg gør det :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#0

a) Du har givet et andengradspolynomium på formen

ax2 + bx + c = 0 

Benyt nu toppunktsformlen

PT(-b/2a , -d/4a) , hvor d = b2 - 4ac

b) Løs ligningen f(x) = g(x) .


Svar #4
13. september 2011 af louiseeglin (Slettet)

Men problemet er, at jeg endnu ikke har forstået, hvordan man helt præcist løser disse andengradsligninger. Og hvad er toppunktsformlen for noget, det har jeg ikke hørt før? Men diskriminanten har vi haft lidt om.


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#4

Har du så lært om differentialregning?

Du kan nemlig finde toppunktet for f(x) ved at løse

f'(x) = 0 .


Svar #6
13. september 2011 af louiseeglin (Slettet)

Det lyder bekendt, men har ikke nogen noter om det, så kan være hun bare har nævnt det i klassen? Har i hvertfald ikke skrevet noget om det.


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#6

Men så start med at benytte fremgangsmetoden, som vist i #3, til at løse opgaven. Du skal kende toppunktsformlen.


Svar #8
13. september 2011 af louiseeglin (Slettet)

Jeg fandt 2 videoer på youtube fra frividen, hvor jeg først lærte beviset for toppunktet.

Bagefter fulgte jeg med i et eksempel, hvori hun fandt toppunktet af en funktion, hvorefter jeg skrev mine egne tal og beregnede dem fra min funktion.

Så dette skulle gerne være rigtigt:

Find toppunktet:

f(x)=-x^2+6x+1

f'(x)=-2x+6=0

x= -6/-2 = 3

så mit x koordinat er 3.

f(3) = -3^2+6*3+1

= -9+18+1 = 10

så mit toppunkt for denne funktion er altså (3,10) ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#8

Det var en god indlæringsmetode. Dit facit er korrekt.


Svar #10
13. september 2011 af louiseeglin (Slettet)

Tusind tak for hjælpen!

Men lige et sidste spørgsmål.. i opgave b, skal jeg da bare finde toppunktet for g(x) = x^2 -2x+7 og sætte det ind i en graf sammen med det andet toppunkt?


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#10

I opg b) skal du løse ligningen

f(x) = g(x) og dermed

-x2 + 6x + 1 = x2 - 2x + 7 , som kan omskrives til

-2x2 + 8x - 6 = 0

Løs nu denne andengradsligning.


Svar #12
13. september 2011 af louiseeglin (Slettet)

vil det her så give nogen mening:

-2x^2+8-6=0

a=-2

b=8

c=-6

 

d=b^2-4ac

d=8^2-(4*(-2)*(-6))=16

 

x= (-b+-kvadratroden af d)/2a  =  (8+-kvadratroden af 16)/2*(-2)  =  8+-4/-4

x= (8+4)/-4 og x= (8-4)/-4

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#12

Du har andengradsligningen -2x2 + 8x - 6 = 0, som har diskriminanten

d = 82 - 4·(-2)·(-6) = 16 = 42 ,

og løsningerne

x = (-8 ± 4) / 2·(-2) = (8 ± 4) / 4 = 1 ∨ 3


Svar #14
13. september 2011 af louiseeglin (Slettet)

Nåår okay, nu forstår jeg det også meget bedre! Tak skal du have!


Svar #15
13. september 2011 af louiseeglin (Slettet)

Men hvilken punkter er det så, at jeg skal sætte ind i en graf?


Brugbart svar (0)

Svar #16
13. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#15

Du har nu fundet førstekoordinaten til hvert af de to skæringspunkter mellem f og g. Du finder således andenkoordinaten ved at indsætte førstekoordinaten i en af de to funktioner f og g.

 y = g(3) = 32 - 2·3 + 7 = 9 - 6 + 7 = 10

Det ene skæringspunkt er altså (3,10), prøv selv at finde det andet. 


Svar #17
13. september 2011 af louiseeglin (Slettet)

Jeg er overhovedet ikke med nu.. Hvad er det jeg skal regne ud nu,og med hvilken tal?


Brugbart svar (0)

Svar #18
13. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#17

Der står i opgaven:

b) Bestem koordinatsættet til hvert af skæringspunkterne mellem grafen for f og grafen g.

Et koordinatsæt består af to koordinater, en x-koordinat og en y-koordinat. Når du løser ligningen f(x) = g(x), finder du kun x-koordinaterne til skæringspunkterne. Du skal jo også finde y-koordinaterne, og dette gøres som i #16.


Svar #19
13. september 2011 af louiseeglin (Slettet)

Men hvilken tal skal jeg sætte ind i stedet for dem i #16?


Brugbart svar (0)

Svar #20
13. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#19

Du skal indsætte x-koordinaterne for at finde y-koordinaterne.


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.