Matematik

Vektor ortogonal

13. september 2011 af came (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg sidder med et meget svært stykke og jeg håber på jeres hjælp...

En linje l har ligningen: 4x -7y + 14= 0

Bestem en ligning for linjen gennem punktet Q= (2,1) og som er ortogonal på l.

Jeg ved, hvordan man bestemmer en ligning for en linje, men jeg ved ikke, hvordan jeg skal gøre det med ovenstående stykke. Det ligner ikke særlig meget det jeg plejer at lave.

Jeg ved ortogonal betyder vinkelret.

Er der nogen, som kan hjælpe mig med, at løse ovenstående stykke?

Tak på forhånd : - )


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

Benyt at normalvektoren for linjen gennem punktet Q er tværvektor til normalvektoren for linjen l .

Du finder så, at normalvektoren for linjen gennem Q er

n(7 ; 4)

og dermed er ligningen for linjen gennem Q

a(x - xo) + b(y - yo) = 0

7(x - 2) + 4(y - 1) = 0

7x - 14 + 4y - 4 = 0

7x + 4y - 18 = 0


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Bestem hældningskoefficienten a for den givne linie l . Den søgte linie har da hældningskoefficienten -1/a , og den skal gå gennem punktet Q(2,1) .


Skriv et svar til: Vektor ortogonal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.