Matematik

Vinkel mellem vektor a og vektor b

14. september 2011 af Hanshenriksen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

 

Jeg har en opgave der lyder:

Længde af vektor a = 4
Længde af vektor b = 5
længde af vektor (a+b) = 5

 

Beregn vinklen mellem vektor a og vektor b?

Hvordan starter man?!!

på forhånd tak

 


Svar #1
14. september 2011 af Hanshenriksen (Slettet)

Jeg tror man skal bruge ligningen:

cos(v) = (vektor a * vektor b) / /Længde vektor a * længde vektor b)

Jeg kan ikke se hvordan man arbejder ude fra den. Da jeg ikke kender skalarproduktet.


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. september 2011 af mathon

 

             |a+b|2 = a2 + b2 + 2ab·cos(V)

             cos(V) = (|a+b|2 - a2 - b2) / (2ab)

             V = cos-1((|a+b|2 - a2 - b2) / (2ab))

....
   da
         ab  ikke kendes


Svar #3
14. september 2011 af Hanshenriksen (Slettet)

Dvs.

|a+b|^2 = 5^2
a^2 = 4^2
b^2 = 5^2

Men jeg kender jo ikke skalarproduktet. 2 * a * b


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Lav en skitse, så du ser trekanten for dig

Start evt. i (0,0) og afsæt for eksempel en vektor a hen ad x-aksen.

Der hvor din vektor a slutter, starter du vektor b - du kan ikke tegne den rigtigt endnu, men ...
Vektor a+b starter du også i (0,0) og slutter i samme punkt som vektor b.

Trekanten kan man beregne vinkler i som sædvanligt, med trigonometri.

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Man har

|a+b|2 = (a+b)•(a+b) = |a|2 + |b|2 + 2ab .

Da |a|, |b|, og |a+b| er kendt, kan man beregne ab . Det hele hænger jo tæt sammen med cosinusrelationen i en trekant, som mathon viste i #2 . Dermed har man

cos(v) = (ab) / (|a||b|) = (|a+b|2 - |a|2 - |b|2) / (2|a||b|)


Brugbart svar (1)

Svar #6
14. september 2011 af mathon

 

                  V = cos-1((|a+b|2 - a2 - b2) / (2ab))

                  V = cos-1(52 - 42 - 52) / (2·4·5)) = cos-1((-16) / (40)) = cos-1(-0,4) ≈ 113,6º


Svar #7
14. september 2011 af Hanshenriksen (Slettet)

dvs.

cos(v) = (5^2+4^2-5^2) / (2*5*4) = 2/5
cos-1(2/5) = 66,42

er det rigtigt?


Svar #8
14. september 2011 af Hanshenriksen (Slettet)

opps sorry mathon jeg så ikke dit indlæg


Svar #9
14. september 2011 af Hanshenriksen (Slettet)

Men Mathon hvorfor er det:

V = cos-1(5^2 - 4^2 - 5^2)

og ikke

V = cos-1(5^2 + 4^2 - 5^2)

Cosinrelationen siger i min formel bog at:

Cos(v) = (a^2 + b^2 - c^2) / 2 * a * b


Brugbart svar (1)

Svar #10
14. september 2011 af mathon

tegn det og indse,
at

            
                          cos(180º-V) = -cos(V)


Svar #11
14. september 2011 af Hanshenriksen (Slettet)

Okay got it :) Tusind taak skal i have


Skriv et svar til: Vinkel mellem vektor a og vektor b

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.